Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Baklazany na dwa sposoby
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Aniutka" data-source="post: 1614525" data-attributes="member: 9091"><p>Wpisuje do jednego tematu, bedzie latwiej znalezc.</p><p></p><p><strong>Baklazany po arabsku:</strong></p><p>Sos:</p><p>- 1 zabek czosnku, rozgnieciony lub starty</p><p>- sol</p><p>- 1 i 1/2 lyzki soku z cytryny</p><p>- 1 szalotka, posiekanka drobno (mozna pominac)</p><p>- 3 lyzki oliwy z oliwek</p><p>- 1/2 lyzeczki kuminu</p><p>- szczypta pieprzu kajenskiego</p><p>Czosnek wymieszac z sola, dodac sok z cytryny i odstawic na pare minut. Po tym czasie dodac reszte skladnikow i wymieszac.</p><p></p><p>Baklzana pokroic w plastry ok. 0.7 cm, posmarowac oliwa z oliwek,lekko posolic i grillowac na patelni grillowej lub na grillu do lekkiego zbrazowienia. </p><p></p><p>Gotowe plastry baklazana ulozyc na talerzu, polac sosem, posypac 1/4szkl.sera feta i mieszanka swiezej kolendry i miety (po ok.2 lyzki).</p><p></p><p><strong>Baklazany na sposob bliskowschodni z tahini</strong>:</p><p>- baklazan (pokrojony na plastry grubosci ok 0.5-0.7 cm)</p><p>- swieza kolendra</p><p>- owoc granatu</p><p>Marynata:</p><p>- sok z jednej cytryny</p><p>- 4 lyzki oliwy z oliwek</p><p>- 1 lyzeczka chilli</p><p>- 1 lyzeczka kuminu</p><p>- 1 lyzeczka kolendry (przyprawa w proszku)</p><p>- 1 lyzeczka mielonego imbiru</p><p>- sol do smaku</p><p>Wszystkie skladniki wymieszac razem w miseczce.</p><p></p><p>Sos:</p><p>- 2 lyzki tahini</p><p>- 2 lyzki oliwy z oliwek</p><p>- 1 lyzka wody</p><p>- sok z 1.5 cytryny</p><p>- 1 zabek czosnku (starty lub wycisniety)</p><p>- sol</p><p>Wszystkie skladniki wymieszac. Sos moze zrobic sie dosc gesty, mozna wtedy dodac wiecej wody do odpowiedniej konsystencji.</p><p></p><p>Piekarnik nagrzac do 200*C. Blache do pieczenia wylozyc papierem, plastry baklazana posmarowac marynata z obu stron i piec w piekarniku ok.30 min przewracajac na druga strone po ok. 15 minutach. Upieczone plastry wylozyc na talerz, polac sosem i posypac kolendra i granatem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Aniutka, post: 1614525, member: 9091"] Wpisuje do jednego tematu, bedzie latwiej znalezc. [B]Baklazany po arabsku:[/B] Sos: - 1 zabek czosnku, rozgnieciony lub starty - sol - 1 i 1/2 lyzki soku z cytryny - 1 szalotka, posiekanka drobno (mozna pominac) - 3 lyzki oliwy z oliwek - 1/2 lyzeczki kuminu - szczypta pieprzu kajenskiego Czosnek wymieszac z sola, dodac sok z cytryny i odstawic na pare minut. Po tym czasie dodac reszte skladnikow i wymieszac. Baklzana pokroic w plastry ok. 0.7 cm, posmarowac oliwa z oliwek,lekko posolic i grillowac na patelni grillowej lub na grillu do lekkiego zbrazowienia. Gotowe plastry baklazana ulozyc na talerzu, polac sosem, posypac 1/4szkl.sera feta i mieszanka swiezej kolendry i miety (po ok.2 lyzki). [B]Baklazany na sposob bliskowschodni z tahini[/B]: - baklazan (pokrojony na plastry grubosci ok 0.5-0.7 cm) - swieza kolendra - owoc granatu Marynata: - sok z jednej cytryny - 4 lyzki oliwy z oliwek - 1 lyzeczka chilli - 1 lyzeczka kuminu - 1 lyzeczka kolendry (przyprawa w proszku) - 1 lyzeczka mielonego imbiru - sol do smaku Wszystkie skladniki wymieszac razem w miseczce. Sos: - 2 lyzki tahini - 2 lyzki oliwy z oliwek - 1 lyzka wody - sok z 1.5 cytryny - 1 zabek czosnku (starty lub wycisniety) - sol Wszystkie skladniki wymieszac. Sos moze zrobic sie dosc gesty, mozna wtedy dodac wiecej wody do odpowiedniej konsystencji. Piekarnik nagrzac do 200*C. Blache do pieczenia wylozyc papierem, plastry baklazana posmarowac marynata z obu stron i piec w piekarniku ok.30 min przewracajac na druga strone po ok. 15 minutach. Upieczone plastry wylozyc na talerz, polac sosem i posypac kolendra i granatem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Baklazany na dwa sposoby
Top
Bottom