Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Bakłażany pasteryzowane w aromatycznej marynacie
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="KAROTKA" data-source="post: 871561" data-attributes="member: 4167"><p><u>Składniki:</u></p><p></p><p>* 2 kg bakłażanów</p><p>* czosnek</p><p>* 1 litr białego octu winnego</p><p>* 3/4 litra wody</p><p>* oregano, sól, papryka mielona (słodka i ostra)</p><p>* czerwona papryka świeża</p><p>* miód płynny</p><p>* 1-2 cytryny (skórka i sok)</p><p>* olej (rzepakowy, słonecznikowy, z pestek winogron)</p><p>* słoiczki o pojemności 350-500 ml </p><p></p><p><u>Wykonanie:</u></p><p> </p><p>Bakłażany pokroić w plasterki lub półplasterki o grubości ok. 1/2 cm.</p><p>Plasterki posolić, wymieszać i odstawić na kilka godzin, aż puści sok. </p><p>Ocet zagotować z wodą. Wrzucić do niego odciśnięte plasterki bakłażanów i ogrzewać 3-5 minut.</p><p>Plasterki bakłażana wyłożyć na sito i pozostawić do odsączenia - w międzyczasie przekładać, by odciekło większość płynu.</p><p></p><p>Dokładnie osączone plasterki bakłażana układać w słoiczkach, przekładając paseczkami papryki, plasterkami czosnku i posypywać oregano oraz papryką (słodką lub ostrą).</p><p>Z wyszorowanej cytryny zetrzeć żółtą warstwę skórki i wycisnąć sok. Wlać tę cytrynową mieszaninę do słoiczków (w równych ilościach) i dodać po łyżeczce płynnego miodu. Dopełnić olejem.</p><p></p><p>Słoiczki zakręcić suchymi pokrywkami i pasteryzować ok. 30 minut.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="KAROTKA, post: 871561, member: 4167"] [U]Składniki:[/U] * 2 kg bakłażanów * czosnek * 1 litr białego octu winnego * 3/4 litra wody * oregano, sól, papryka mielona (słodka i ostra) * czerwona papryka świeża * miód płynny * 1-2 cytryny (skórka i sok) * olej (rzepakowy, słonecznikowy, z pestek winogron) * słoiczki o pojemności 350-500 ml [U]Wykonanie:[/U] Bakłażany pokroić w plasterki lub półplasterki o grubości ok. 1/2 cm. Plasterki posolić, wymieszać i odstawić na kilka godzin, aż puści sok. Ocet zagotować z wodą. Wrzucić do niego odciśnięte plasterki bakłażanów i ogrzewać 3-5 minut. Plasterki bakłażana wyłożyć na sito i pozostawić do odsączenia - w międzyczasie przekładać, by odciekło większość płynu. Dokładnie osączone plasterki bakłażana układać w słoiczkach, przekładając paseczkami papryki, plasterkami czosnku i posypywać oregano oraz papryką (słodką lub ostrą). Z wyszorowanej cytryny zetrzeć żółtą warstwę skórki i wycisnąć sok. Wlać tę cytrynową mieszaninę do słoiczków (w równych ilościach) i dodać po łyżeczce płynnego miodu. Dopełnić olejem. Słoiczki zakręcić suchymi pokrywkami i pasteryzować ok. 30 minut. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Bakłażany pasteryzowane w aromatycznej marynacie
Top
Bottom