Bakłażany po francusku MM

Anusiaczek

Member
Wrz 14, 2004
2,084
0
0
Przepis dla 2 osób - posiłek węglowy lub bez otrąb i pieczywa, jako dodatek do mięs.

2 bakłażany
sól, sok z cytryny
oliwa - niewielka ilość
pieprz, papryka mielona
2 ząbki czosnku
natka pietruszki, tymianek, rozmaryn
4 pomidory
łyżka otrąb pszennych

1. Bakłażany gotujemy 15 minut w osolonej wodzie. Kroimy na połówki, przekrojone płaszczyzny solimy i skrapiamy sokiem z cytryny.
2. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 250 stopni (najlepsza jest funkcja gril)
3. Mieszamy zgnieciony czosnek, zioła i przyprawy, posypujemy tym bakłażany, następnie skrapiamy oliwą. Wstawiamy do pieca na 15 - 20 minut.
4. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w plastry. Układamy na bakłażanach, solimy, kropimy odrobiną oliwy, posypujemy otrębami i zapiekamy ok. 10 minut.

Danie dobrze smakuje z pełnoziarnistym pieczywem.
 

Anusiaczek

Member
Wrz 14, 2004
2,084
0
0
Nie trzeba obierać
 

agrzesia

Member
Wrz 27, 2004
983
0
0
to ja ide po baklazany do sklepu
icon_smile.gif