Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Bakłażany w imbirowo-miodowym sosie
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="yrsa" data-source="post: 1447278" data-attributes="member: 13254"><p>Przepis pochodzi z książki Claudii Roden z &quot;Tamarind & Saffron&quot;. Zwróciłam na niego uwagę po wpisie Thiessy w Galerii Potraw <a href="http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,115223531,115223531.html" target="_blank">http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,115223531,115223531.html</a>, faktycznie jest świetny. Zresztą z tej książki chyba tylko jeden przepis jak dotąd rozczarował.</p><p></p><p></p><p>Na 4 porcje:</p><p></p><p>2 średnie lub duże bakłażany</p><p>oliwa</p><p>sól</p><p>3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku</p><p>5 cm świeżego imbiru, startego</p><p>duża szczypta pieprzu kajeńskiego lub chilli (do smaku)</p><p>1,5 łyżeczki mielonego kuminu</p><p>6 łyżek płynnego miodu</p><p>sok z 1 cytryny</p><p>150 ml wody</p><p></p><p>Bakłażany obrać (do tego dania obrane faktycznie są lepsze) i pokroić w w plastry grubości około 1 cm. Posmarować je z obu stron w oliwą, i posolić. Usmażyć na patelni grillowej (albo upiec pod górną grzałką), mają być lekko brązowe. Nie muszą być bardzo miękkie, bo jeszcze będą się dusiły w sosie.</p><p>Na dużej patelni smażyć (albo w płaskim rondlu) przez kilka sekund czosnek na 2 łyżkach oliwy. Zdjąć z palnika. Dodać imbir, kumin, pieprz kajeński, sok z cytryny, wodę i miód. W otrzymanym sosie dusić partiami bakłażany (powinny być ułożone w jednej warstwie). A jak się nie uda w jednej warstwie, to należy pamiętać o ich przekładaniu z góry na dół, tak żeby każdy kawałek spędził w sosie mniej więcej tyle samo czasu, tj około 10 minut (aż wszystkie plastry bakłażana będą miękkie, a sos zostanie całkowicie wchłonięty). Jeśli trzeba, dolać trochę wody.</p><p>Podawać na zimno z chlebem.</p><p></p><p>Zdjęcia nie mam, zrobię przy okazji, chociaż danie do najbardziej fotogenicznych nie należy. Ale jest naprawdę świetne. Jedno z moich ulubionych dań z bakłażana.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="yrsa, post: 1447278, member: 13254"] Przepis pochodzi z książki Claudii Roden z "Tamarind & Saffron". Zwróciłam na niego uwagę po wpisie Thiessy w Galerii Potraw [URL="http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,115223531,115223531.html"]http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,115223531,115223531.html[/URL], faktycznie jest świetny. Zresztą z tej książki chyba tylko jeden przepis jak dotąd rozczarował. Na 4 porcje: 2 średnie lub duże bakłażany oliwa sól 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku 5 cm świeżego imbiru, startego duża szczypta pieprzu kajeńskiego lub chilli (do smaku) 1,5 łyżeczki mielonego kuminu 6 łyżek płynnego miodu sok z 1 cytryny 150 ml wody Bakłażany obrać (do tego dania obrane faktycznie są lepsze) i pokroić w w plastry grubości około 1 cm. Posmarować je z obu stron w oliwą, i posolić. Usmażyć na patelni grillowej (albo upiec pod górną grzałką), mają być lekko brązowe. Nie muszą być bardzo miękkie, bo jeszcze będą się dusiły w sosie. Na dużej patelni smażyć (albo w płaskim rondlu) przez kilka sekund czosnek na 2 łyżkach oliwy. Zdjąć z palnika. Dodać imbir, kumin, pieprz kajeński, sok z cytryny, wodę i miód. W otrzymanym sosie dusić partiami bakłażany (powinny być ułożone w jednej warstwie). A jak się nie uda w jednej warstwie, to należy pamiętać o ich przekładaniu z góry na dół, tak żeby każdy kawałek spędził w sosie mniej więcej tyle samo czasu, tj około 10 minut (aż wszystkie plastry bakłażana będą miękkie, a sos zostanie całkowicie wchłonięty). Jeśli trzeba, dolać trochę wody. Podawać na zimno z chlebem. Zdjęcia nie mam, zrobię przy okazji, chociaż danie do najbardziej fotogenicznych nie należy. Ale jest naprawdę świetne. Jedno z moich ulubionych dań z bakłażana. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Bakłażany w imbirowo-miodowym sosie
Bottom