Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Bakłażany w sosie z granatów*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="yrsa" data-source="post: 1324860" data-attributes="member: 13254"><p>Kolejny przepis z &quot;Tamarind & Saffron&quot; Claudii Roden. </p><p></p><p>3 średnie bakłażany (około 750 g)</p><p>oliwa</p><p>sól</p><p>2 łyżki koncentratu lub melasy z granatów </p><p>1-2 zmiażdżone ząbki czosnku</p><p></p><p></p><p></p><p>Bakłażany pokroić wzdłuż, w plastry grubości około 1 cm (ja wolę cieńsze). Można je wcześniej obrać, ja eksperymentalnie połowę obrałam, różnicy większej nie widzę. Posmarować je szczodrze oliwą z obu stron, lekko posolić i opiec pod górną grzałką w piekarniku albo usmażyć na patelni grillowej. Muszę być miękkie.</p><p>Koncentrat z granatów wymieszać z czosnkiem i 2 łyżkami wody (ja mam sos z granatów, moim zdaniem nieco zbyt słodki, więc zamiast wody dodałam cytryny). Polać sosem każdy z plastrów bakłażana.</p><p>Podawać zimne.</p><p></p><p></p><p>Moje uwagi: wczoraj było gorąco, więc smażyłam bakłażany. Moim zdaniem z pieca są lepsze, z patelni wychodzą mi zawsze za twarde. Wydaje mi się, że już jest OK, a potem się okazuje, że to jednak nie to. Nie wykluczam, że to jakaś moja przypadłość. Smak sosu jest obłędny i świetnie współgra z bakłażanem. Wydaje mi się, że nie powinno to danie za długo stać, bo sos jakoś nieapetycznie rzednie. </p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]75584[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]75585[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="yrsa, post: 1324860, member: 13254"] Kolejny przepis z "Tamarind & Saffron" Claudii Roden. 3 średnie bakłażany (około 750 g) oliwa sól 2 łyżki koncentratu lub melasy z granatów 1-2 zmiażdżone ząbki czosnku Bakłażany pokroić wzdłuż, w plastry grubości około 1 cm (ja wolę cieńsze). Można je wcześniej obrać, ja eksperymentalnie połowę obrałam, różnicy większej nie widzę. Posmarować je szczodrze oliwą z obu stron, lekko posolić i opiec pod górną grzałką w piekarniku albo usmażyć na patelni grillowej. Muszę być miękkie. Koncentrat z granatów wymieszać z czosnkiem i 2 łyżkami wody (ja mam sos z granatów, moim zdaniem nieco zbyt słodki, więc zamiast wody dodałam cytryny). Polać sosem każdy z plastrów bakłażana. Podawać zimne. Moje uwagi: wczoraj było gorąco, więc smażyłam bakłażany. Moim zdaniem z pieca są lepsze, z patelni wychodzą mi zawsze za twarde. Wydaje mi się, że już jest OK, a potem się okazuje, że to jednak nie to. Nie wykluczam, że to jakaś moja przypadłość. Smak sosu jest obłędny i świetnie współgra z bakłażanem. Wydaje mi się, że nie powinno to danie za długo stać, bo sos jakoś nieapetycznie rzednie. [ATTACH=full]75584[/ATTACH] [ATTACH=full]75585[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Bakłażany w sosie z granatów*
Bottom