Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Bakłażany z pieca
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="kawazmlekiem" data-source="post: 1212811" data-attributes="member: 422"><p>2 bakłażany</p><p>2 jajka</p><p>cebula</p><p>mięsisty pomidor</p><p>żółta papryka</p><p>15 zielonych oliwek bez pestek</p><p>łyżka kaparów</p><p>po łyżeczce posiekanych listków pietruszki i bazylii</p><p>4 łyżki oliwy</p><p>2 łyżki bułki tartej</p><p>sól i pieprz</p><p></p><p>Bakłażany przekroić wzdłuż, wydrążyć zostawiając przy skórce trochę miąższu. </p><p>Wyjęty miąższ pokroić i podsmażyć z drobno posiekaną cebulą na 2 łyżkach oliwy.</p><p>Dodać pokrojony pomidor i paprykę, oliwki pokrojone w krążki oraz kapary, jajka i zioła. Wymieszać, doprawić i napełnić masą łódeczki bakłażanowe.</p><p>Posypać tartą bułką, polać resztą oliwy i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut.</p><p></p><p></p><p>Moje zmiany - do masy dodałam trochę tartego sera. Nie dodawałam bułki tartej ze względu na MM. Nie miałam kaparów, bez nich też było dobre. A masę po dodaniu jajka (robiłam z połowy porcji) jeszcze chwilkę potrzymałam na ogniu, żeby jajko się lekko ścięło. Sama masa fajna, można ją traktować jako danie osobne, dodatek do mięsa na przykład. Do powtórzenia, tylko tym razem jeszcze spróbuję dorzucić czosnek.</p><p></p><p></p><p>Przepis pochodzi z książeczki Kuchnia Francuska z serii Biblioteczka Poradnika Domowego.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="kawazmlekiem, post: 1212811, member: 422"] 2 bakłażany 2 jajka cebula mięsisty pomidor żółta papryka 15 zielonych oliwek bez pestek łyżka kaparów po łyżeczce posiekanych listków pietruszki i bazylii 4 łyżki oliwy 2 łyżki bułki tartej sól i pieprz Bakłażany przekroić wzdłuż, wydrążyć zostawiając przy skórce trochę miąższu. Wyjęty miąższ pokroić i podsmażyć z drobno posiekaną cebulą na 2 łyżkach oliwy. Dodać pokrojony pomidor i paprykę, oliwki pokrojone w krążki oraz kapary, jajka i zioła. Wymieszać, doprawić i napełnić masą łódeczki bakłażanowe. Posypać tartą bułką, polać resztą oliwy i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut. Moje zmiany - do masy dodałam trochę tartego sera. Nie dodawałam bułki tartej ze względu na MM. Nie miałam kaparów, bez nich też było dobre. A masę po dodaniu jajka (robiłam z połowy porcji) jeszcze chwilkę potrzymałam na ogniu, żeby jajko się lekko ścięło. Sama masa fajna, można ją traktować jako danie osobne, dodatek do mięsa na przykład. Do powtórzenia, tylko tym razem jeszcze spróbuję dorzucić czosnek. Przepis pochodzi z książeczki Kuchnia Francuska z serii Biblioteczka Poradnika Domowego. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Bakłażany z pieca
Top
Bottom