Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Bakłażany z sosem maślankowym
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="yrsa" data-source="post: 1567112" data-attributes="member: 13254"><p>Przepis pochodzi z książki &quot;Plenty&quot; Yotama Ottolenghi.</p><p></p><p>2 duże, długie bakłażany</p><p>80 ml oliwy</p><p>1,5 łyżeczki listków tymianku cytrynowego i kilka gałązek dla dekoracji (u mnie zwykły plus sok z cytryny)</p><p>1 granat</p><p>1 łyżeczka za'ataru*</p><p>sól morska</p><p>pieprz</p><p></p><p>Na sos:</p><p>140 ml maślanki</p><p>100 g jogurtu greckiego</p><p>1,5 łyżki oliwy, plus kapka do skropienia na koniec</p><p>1 mały ząbek czosnku, zmiażdżony</p><p>szczypta soli</p><p></p><p></p><p>Bakłażany przeciąć wzdłuż. Każdą połówkę ponacinać głęboko w skośną kratkę, uważając przy tym, żeby nie uszkodzić skórki. Miąższ smarować oliwą, aż cała zostanie wchłonięta. Następnie posolić, popieprzyć, posypać tymiankiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200oC przez 35-40 minut (miąższ powinien być miękki i przyrumieniony). Wyjąć z piekarnika i zupełnie wystudzić.</p><p></p><p>Składniki sosu dokładnie wymieszać, ewentualnie dosmaczyć. </p><p></p><p>Wystudzone bakłażany polać sosem, posypać za'atarem, pestkami granatu, ozdobić gałązkami tymianku i kilkoma kroplami oliwy.</p><p></p><p>*nie wiem, czy chodziło o mieszankę przypraw, czy sam za'atar, u mnie była mieszanka domowej roboty (tymianek, podprażony sezam, sumak, sól).</p><p></p><p>Roboty mało, a danie pyszne i atrakcyjne dla oka, więc gorąco je polecam.</p><p></p><p>[ATTACH=full]92054[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="yrsa, post: 1567112, member: 13254"] Przepis pochodzi z książki "Plenty" Yotama Ottolenghi. 2 duże, długie bakłażany 80 ml oliwy 1,5 łyżeczki listków tymianku cytrynowego i kilka gałązek dla dekoracji (u mnie zwykły plus sok z cytryny) 1 granat 1 łyżeczka za'ataru* sól morska pieprz Na sos: 140 ml maślanki 100 g jogurtu greckiego 1,5 łyżki oliwy, plus kapka do skropienia na koniec 1 mały ząbek czosnku, zmiażdżony szczypta soli Bakłażany przeciąć wzdłuż. Każdą połówkę ponacinać głęboko w skośną kratkę, uważając przy tym, żeby nie uszkodzić skórki. Miąższ smarować oliwą, aż cała zostanie wchłonięta. Następnie posolić, popieprzyć, posypać tymiankiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200oC przez 35-40 minut (miąższ powinien być miękki i przyrumieniony). Wyjąć z piekarnika i zupełnie wystudzić. Składniki sosu dokładnie wymieszać, ewentualnie dosmaczyć. Wystudzone bakłażany polać sosem, posypać za'atarem, pestkami granatu, ozdobić gałązkami tymianku i kilkoma kroplami oliwy. *nie wiem, czy chodziło o mieszankę przypraw, czy sam za'atar, u mnie była mieszanka domowej roboty (tymianek, podprażony sezam, sumak, sól). Roboty mało, a danie pyszne i atrakcyjne dla oka, więc gorąco je polecam. [ATTACH=full]92054[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Bakłażany z sosem maślankowym
Top
Bottom