Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Balti Curry z kurczaka
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 1549199" data-attributes="member: 1142"><p>na zyczenie wpisuje. Joanno, curry dla ciebie.</p><p></p><p><strong>1 kurczak (1.6-1.8kg), bez skory, podzielony na kawalki</strong></p><p><strong>olej/ghee do smazenia</strong></p><p><strong>2 duze cebule, w poltalarki</strong></p><p><strong>1 krotki kawalek kory cynamonowej</strong></p><p><strong>3 czarne kardamomy</strong></p><p><strong>1/2 lyzeczki ziaren pieprzu</strong></p><p><strong>1/2 lyzeczki czarnego kuminu</strong></p><p><strong>5 zabkow czosnku, zmiazdzonych</strong></p><p><strong>1 kawalek swiezego imbiru, starty</strong></p><p><strong>1 lyzeczka kopiasta garam masala</strong></p><p><strong>5 pomidorow, pokrojonych w kostke lub 1 puszke pomidorow sliwkowych z sokiem</strong></p><p><strong>sol</strong></p><p><strong>woda lub wywar z kurczaka (ilosc zalezy od tego jak duzo jest soku w pomidorach)</strong></p><p><strong>chilli w proszku</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>sok z cytryny</strong></p><p><strong>jogurt</strong></p><p><strong>posiekana swieza kolendra</strong></p><p><strong>swieze zielone chilli posiekane</strong></p><p></p><p></p><p>Kurczaka dziele na male czesci i odstawiam. W zeliwnym garnku rozgrzewam tluszcz i smaze na nim cebule, gdy zmieknie, dodaje przyprawy. Przyprawy mozna utluc w mozdzierzu, ja lubie jednak cale. Do garnka wsypuje czosnek i imbir i garam masale. Dorzucam pomidory i smaze tak dlugo az caly sok wyparuje, a na spodzie patelni widoczny jest olej. To nasza masala i w niej obsmazam, partiami dokladajac, kawalki kurczaka. Gdy zmieni kolor i rownomiernie pokryje sie masala, wlewam wode lub rosol (wole rosol i mieso ma byc prawie zakryte), Calosc zagotowuje i wtedy dopiero doprawiam do smaku sola i chilli. Garnek zakrywam pokrywka i na malym ogniu dusze az mieso stanie sie miekkie. W tym czasie powinno nabrac rowniez pieknego aromatu. Jesli sosu jest za duzo, dobrze jest odparowac do uzyskania preferowanej konsystencji. Gotowe curry dosmaczam sokiem z cytryny (pare lyzek) i jogurtem. Przed podaiem posypuje siekana kolendra i zielonym chilli.</p><p></p><p>Mozna podac z basmati lub chlebkiem naan.</p><p></p><p>Okazjonalnie kurczaka przygotwuje dzien wczesniej, marynujac go dodatkowo w mieszance przypraw baasar i odrobinie oleju. Zostawim na noc w lodowce.</p><p>Baasar to mieszanka charakterystyczna dla kuchni polnocnego Pakistanu (Kashmiru).</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 1549199, member: 1142"] na zyczenie wpisuje. Joanno, curry dla ciebie. [B]1 kurczak (1.6-1.8kg), bez skory, podzielony na kawalki olej/ghee do smazenia 2 duze cebule, w poltalarki 1 krotki kawalek kory cynamonowej 3 czarne kardamomy 1/2 lyzeczki ziaren pieprzu 1/2 lyzeczki czarnego kuminu 5 zabkow czosnku, zmiazdzonych 1 kawalek swiezego imbiru, starty 1 lyzeczka kopiasta garam masala 5 pomidorow, pokrojonych w kostke lub 1 puszke pomidorow sliwkowych z sokiem sol woda lub wywar z kurczaka (ilosc zalezy od tego jak duzo jest soku w pomidorach) chilli w proszku sok z cytryny jogurt posiekana swieza kolendra swieze zielone chilli posiekane[/B] Kurczaka dziele na male czesci i odstawiam. W zeliwnym garnku rozgrzewam tluszcz i smaze na nim cebule, gdy zmieknie, dodaje przyprawy. Przyprawy mozna utluc w mozdzierzu, ja lubie jednak cale. Do garnka wsypuje czosnek i imbir i garam masale. Dorzucam pomidory i smaze tak dlugo az caly sok wyparuje, a na spodzie patelni widoczny jest olej. To nasza masala i w niej obsmazam, partiami dokladajac, kawalki kurczaka. Gdy zmieni kolor i rownomiernie pokryje sie masala, wlewam wode lub rosol (wole rosol i mieso ma byc prawie zakryte), Calosc zagotowuje i wtedy dopiero doprawiam do smaku sola i chilli. Garnek zakrywam pokrywka i na malym ogniu dusze az mieso stanie sie miekkie. W tym czasie powinno nabrac rowniez pieknego aromatu. Jesli sosu jest za duzo, dobrze jest odparowac do uzyskania preferowanej konsystencji. Gotowe curry dosmaczam sokiem z cytryny (pare lyzek) i jogurtem. Przed podaiem posypuje siekana kolendra i zielonym chilli. Mozna podac z basmati lub chlebkiem naan. Okazjonalnie kurczaka przygotwuje dzien wczesniej, marynujac go dodatkowo w mieszance przypraw baasar i odrobinie oleju. Zostawim na noc w lodowce. Baasar to mieszanka charakterystyczna dla kuchni polnocnego Pakistanu (Kashmiru). [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Balti Curry z kurczaka
Top
Bottom