- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Deser ten wypatrzyłam na blogu Patricii - Technicolor Kitchen.
125 g mąki
240 ml mleka - ja dałam pół na pół mleko z maślanką
1 jajko
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 średnie banany
na polewę:
1/3 szkl cukru
1/3 szkl wody
1 łyżka golden syrup ( lub miodu)
Piekarnik nagrzać do 180 st.
Banany utrzeć blenderem z mlekiem i maślanką. Dodać przesianą mąkę, rozpuszczone masło, rozmącone jajko, cukier, sól i proszek do pieczenia.
Dokładnie wymieszać.
Masę przelać do 1 dużej formy ( Patricia zaleca taką o pojemności 2l ) lub 6 małych foremek ( tak zrobiłam ja).
Piec 30 minut. Po tym czasie polać wierzch deseru syropem.
Piec jeszcze 10 minut.
Podawać z bita śmietaną lub lodami.
Bardzo smaczny i bardzo bananowy

125 g mąki
240 ml mleka - ja dałam pół na pół mleko z maślanką
1 jajko
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 średnie banany
na polewę:
1/3 szkl cukru
1/3 szkl wody
1 łyżka golden syrup ( lub miodu)
Piekarnik nagrzać do 180 st.
Banany utrzeć blenderem z mlekiem i maślanką. Dodać przesianą mąkę, rozpuszczone masło, rozmącone jajko, cukier, sól i proszek do pieczenia.
Dokładnie wymieszać.
Masę przelać do 1 dużej formy ( Patricia zaleca taką o pojemności 2l ) lub 6 małych foremek ( tak zrobiłam ja).
Piec 30 minut. Po tym czasie polać wierzch deseru syropem.
Piec jeszcze 10 minut.
Podawać z bita śmietaną lub lodami.
Bardzo smaczny i bardzo bananowy

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: