Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Bananowe tarty tatin wg Konemanna
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Lis" data-source="post: 243875" data-attributes="member: 626"><p>Bananowe tarty tatin wg Konemanna (4 sztuki) </p><p></p><p>160 g miałkiego cukru </p><p>1/4 łyżeczki soku cytrynowego </p><p>4 banany </p><p>1/2 porcji kruchego ciasta ( <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=5635&highlight=kruche" target="_blank">https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=5...ighlight=kruche</a> )</p><p></p><p>1. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni. Umieścic na blasze 4 wysmarowane masłem, okrągłe foremki do ciasteczek (10 cm srednicy, 3 cm wysokosci). Wstawić do lodówki do schłodzenia. </p><p>2.Obok kuchenki przygotować płaską patelnię wypełnioną zimną wodą. Rozpuścić cukier w 2 łyżkach wody w rondlu o grubym dnie. Doprowadzić do wrzenia, dodać sok z cytryny i gotować, nie mieszając, do uzyskania złotego koloru. Zanurzyć spód rondla w zimnej wodzie, żeby przerwać proces gotowania, i natychmiast wyjąć. Wlewać karmel do foremek, obracając nimi, aby dno pokryło się równomiernie. Karmel szybko twardnieje, dlatego trzeba pracować szybko, a jednoczesnie ostrożnie, żeby się nie poparzyć. </p><p>3. Obrać banany, pokrooić na 2- centymetrowe plasterki. Ułożyć je jak najciaśniej w foremkach z karmelem. </p><p>4. Rozwałkować ciasto na grubość 3-4 mm i wykroić krązki o średnicy foremek. Umieścić je na bananach i nakłuć widelcem. Chłodzić w lodówce 20 minut, piec 30 minut. Wyjąć na talerzyki i podawać gorące.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Lis, post: 243875, member: 626"] Bananowe tarty tatin wg Konemanna (4 sztuki) 160 g miałkiego cukru 1/4 łyżeczki soku cytrynowego 4 banany 1/2 porcji kruchego ciasta ( [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=5635&highlight=kruche"]https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=5...ighlight=kruche[/URL] ) 1. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni. Umieścic na blasze 4 wysmarowane masłem, okrągłe foremki do ciasteczek (10 cm srednicy, 3 cm wysokosci). Wstawić do lodówki do schłodzenia. 2.Obok kuchenki przygotować płaską patelnię wypełnioną zimną wodą. Rozpuścić cukier w 2 łyżkach wody w rondlu o grubym dnie. Doprowadzić do wrzenia, dodać sok z cytryny i gotować, nie mieszając, do uzyskania złotego koloru. Zanurzyć spód rondla w zimnej wodzie, żeby przerwać proces gotowania, i natychmiast wyjąć. Wlewać karmel do foremek, obracając nimi, aby dno pokryło się równomiernie. Karmel szybko twardnieje, dlatego trzeba pracować szybko, a jednoczesnie ostrożnie, żeby się nie poparzyć. 3. Obrać banany, pokrooić na 2- centymetrowe plasterki. Ułożyć je jak najciaśniej w foremkach z karmelem. 4. Rozwałkować ciasto na grubość 3-4 mm i wykroić krązki o średnicy foremek. Umieścić je na bananach i nakłuć widelcem. Chłodzić w lodówce 20 minut, piec 30 minut. Wyjąć na talerzyki i podawać gorące. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Bananowe tarty tatin wg Konemanna
Top
Bottom