Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Banosz zakarpacki / Банош закарпатский*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="anni" data-source="post: 957935" data-attributes="member: 17357"><p>[ATTACH=full]51027[/ATTACH]</p><p>Banosz, to tradycyjne zakarpackie danie</p><p></p><p>Składniki:</p><p></p><p>* 150 - 200 g kaszy kukurydzianej, drobnej</p><p>* 600 - 800 ml tłustej śmietanki</p><p>* 100 g wędzonej słoniny (można użyć podgardle lub boczek wędzone)</p><p>* bryndza (najlepsza owcza)</p><p></p><p>Śmietankę wlać do rondla, doprowadzić do zagotowania, wsypać kaszę i gotować często mieszając ok. 15 minut (tak jak kaszę mannę), dopóki na wierzchu kaszy nie pojawią się krople tłuszczu. Banosz powinien być średniej gęstości. </p><p>Słoninę pokroić i podsmażyć do zrumienienia (rumiane skwarki ).</p><p>Na wierzch banasz utrzeć lub rozkruszyć bryndzę i posypać skwarkami.</p><p>Jeść, nie mieszając dania</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="anni, post: 957935, member: 17357"] [ATTACH=full]51027[/ATTACH] Banosz, to tradycyjne zakarpackie danie Składniki: * 150 - 200 g kaszy kukurydzianej, drobnej * 600 - 800 ml tłustej śmietanki * 100 g wędzonej słoniny (można użyć podgardle lub boczek wędzone) * bryndza (najlepsza owcza) Śmietankę wlać do rondla, doprowadzić do zagotowania, wsypać kaszę i gotować często mieszając ok. 15 minut (tak jak kaszę mannę), dopóki na wierzchu kaszy nie pojawią się krople tłuszczu. Banosz powinien być średniej gęstości. Słoninę pokroić i podsmażyć do zrumienienia (rumiane skwarki ). Na wierzch banasz utrzeć lub rozkruszyć bryndzę i posypać skwarkami. Jeść, nie mieszając dania [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Banosz zakarpacki / Банош закарпатский*
Top
Bottom