Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Baranek wielkanocny
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1116711" data-attributes="member: 1024"><p>Albo za słabo skręciłaś kołeczkami, albo miałaś za rzadkie ciasto. Piekłam w tych foremkach wielokrotnie i nigdy nie miałam problemów z wyciekaniem ciasta, choć dla pewności ustawiam je na blasze.</p><p></p><p>[ATTACH=full]62850[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]62849[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p>Za pierwszym razem korzystałam z przepisu podanego na opakowaniu (innego niż podaje vana), a później z przepisu na babkę cytrynową.</p><p></p><p><strong>Przepis na foremkę w kształcie baranka od firmy Zenker</strong></p><p>Składniki:</p><p>2 jajka</p><p>120 g masła lub margaryny</p><p>110 g cukru</p><p>1 torebka cukru waniliowego</p><p>150 g mąki</p><p>1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia</p><p>szczypta soli</p><p> cukier puder do posypania</p><p></p><p>Wykonanie:</p><p>Oddzielić żółtka od białek. Ubić białka z połową cukru na sztywną pianę. Żółtka, resztę cukru, masło, cukier waniliowy i sól ubić na puszysta masę.</p><p>Dodać zmieszany z mąką proszek do pieczenia i utrzeć. Połączyć z masą z białek, delikatnie wymieszać.</p><p>Wysmarować masłem obie cześci baranka, złożyć zgodnie z instrukcją. Przełożyć ciasto do foremki, wygładzić. Piec w rozgrzanym piekarniku na ruszcie 45 min. w temp. 180 stopni.</p><p>Po upieczeniu zawinąć w wilgotną ściereczkę, po 10 minutach zdjąć kołeczki mocujące i ostrożnie rozdzielić części formy.</p><p>Posypać cukrem pudrem. </p><p></p><p><strong>Przepis na foremkę w kształcie zajączka</strong></p><p>Składniki:</p><p>1 duże jajko</p><p>70 g masła lub margaryny</p><p>70 g cukru</p><p>1/2 torebki cukru waniliowego</p><p>90 g mąki</p><p>1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia</p><p>szczypta soli </p><p>cukier puder do posypania</p><p></p><p>Wykonanie - jak wyżej.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1116711, member: 1024"] Albo za słabo skręciłaś kołeczkami, albo miałaś za rzadkie ciasto. Piekłam w tych foremkach wielokrotnie i nigdy nie miałam problemów z wyciekaniem ciasta, choć dla pewności ustawiam je na blasze. [ATTACH=full]62850[/ATTACH] [ATTACH=full]62849[/ATTACH] Za pierwszym razem korzystałam z przepisu podanego na opakowaniu (innego niż podaje vana), a później z przepisu na babkę cytrynową. [B]Przepis na foremkę w kształcie baranka od firmy Zenker[/B] Składniki: 2 jajka 120 g masła lub margaryny 110 g cukru 1 torebka cukru waniliowego 150 g mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli cukier puder do posypania Wykonanie: Oddzielić żółtka od białek. Ubić białka z połową cukru na sztywną pianę. Żółtka, resztę cukru, masło, cukier waniliowy i sól ubić na puszysta masę. Dodać zmieszany z mąką proszek do pieczenia i utrzeć. Połączyć z masą z białek, delikatnie wymieszać. Wysmarować masłem obie cześci baranka, złożyć zgodnie z instrukcją. Przełożyć ciasto do foremki, wygładzić. Piec w rozgrzanym piekarniku na ruszcie 45 min. w temp. 180 stopni. Po upieczeniu zawinąć w wilgotną ściereczkę, po 10 minutach zdjąć kołeczki mocujące i ostrożnie rozdzielić części formy. Posypać cukrem pudrem. [B]Przepis na foremkę w kształcie zajączka[/B] Składniki: 1 duże jajko 70 g masła lub margaryny 70 g cukru 1/2 torebki cukru waniliowego 90 g mąki 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli cukier puder do posypania Wykonanie - jak wyżej. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Baranek wielkanocny
Bottom