Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
BARDZO czekoladowe kruche ciasteczka
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Sylvka" data-source="post: 844414" data-attributes="member: 15158"><p>Trochę to trwało, ale wreszcie to znalazłam.</p><p>Po serii eksperymentów stworzyłam idealnie kruche i czekoladowe ciasteczka. Oto mój przepis:</p><p></p><p>Baza:</p><p>3 szklanki mąki</p><p>4 żółtka</p><p>1 łyżeczka proszku do pieczenia</p><p></p><p>Podstawa idealnego smaku:</p><p>2 łyżki naturalnego kakao</p><p>1/2 łyżeczki aromatu waniliowego</p><p>1 i 1/2 kostki margaryny</p><p>1 szklanka cukru</p><p>1 tabliczka gorzkiej czekolady (trzeba się nad nią poznęcać, żeby były ładne wiórki) </p><p></p><p>Coś ekstra:</p><p>Gotowa polewa czekoladowa</p><p></p><p>Przepis jest prosty. Łączymy wszystkie składniki (oczywiście poza polewą). Ja proponuję najpierw zmiksować, aż powstanie grudkowata i sucha masa. Wtedy wykładamy na stolnicę i ugniatamy, ugniatamy, ugniatamy. Masa musi być zwarta, lepka i tworzyć ładną kulkę. Dobrze wyrobione ciasto to podstawa. Wstawiamy na trochę (kwadrans) do lodówki, żeby było łatwiej wałkować na cienkie placki. Wycinamy ciasteczka i pieczemy w 180 stopniach od 15 do 25 minut (zależy jak bardzo kruche mają być). W każdej chwili można otworzyć piekarnik i wyjąć ciastka, żeby sprawdzić jak bardzo są miękkie (bez obaw, nie opadną). Ponieważ pieką się szybko proponuję układać je w formie na papierze do pieczenia, wówczas wyjmujemy formę, zdejmujemy papier z gorącymi ciasteczkami i wkładamy do formy nowy papier z kolejną porcją ciastek.</p><p></p><p>Uwaga: ZAWSZE WYCHODZĄ. Robiłam je wiele razy, modyfikując wszystkie składniki poza bazą i zawsze wychodziły pyszne. </p><p>Ale ta proporcja jest najlepsza. I polecam polanie polewą, gdy wystygną. Najlepsze są następnego dnia </p><p>Zresztą sami zobaczcie, jakie są apetyczne:</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Sylvka, post: 844414, member: 15158"] Trochę to trwało, ale wreszcie to znalazłam. Po serii eksperymentów stworzyłam idealnie kruche i czekoladowe ciasteczka. Oto mój przepis: Baza: 3 szklanki mąki 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Podstawa idealnego smaku: 2 łyżki naturalnego kakao 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego 1 i 1/2 kostki margaryny 1 szklanka cukru 1 tabliczka gorzkiej czekolady (trzeba się nad nią poznęcać, żeby były ładne wiórki) Coś ekstra: Gotowa polewa czekoladowa Przepis jest prosty. Łączymy wszystkie składniki (oczywiście poza polewą). Ja proponuję najpierw zmiksować, aż powstanie grudkowata i sucha masa. Wtedy wykładamy na stolnicę i ugniatamy, ugniatamy, ugniatamy. Masa musi być zwarta, lepka i tworzyć ładną kulkę. Dobrze wyrobione ciasto to podstawa. Wstawiamy na trochę (kwadrans) do lodówki, żeby było łatwiej wałkować na cienkie placki. Wycinamy ciasteczka i pieczemy w 180 stopniach od 15 do 25 minut (zależy jak bardzo kruche mają być). W każdej chwili można otworzyć piekarnik i wyjąć ciastka, żeby sprawdzić jak bardzo są miękkie (bez obaw, nie opadną). Ponieważ pieką się szybko proponuję układać je w formie na papierze do pieczenia, wówczas wyjmujemy formę, zdejmujemy papier z gorącymi ciasteczkami i wkładamy do formy nowy papier z kolejną porcją ciastek. Uwaga: ZAWSZE WYCHODZĄ. Robiłam je wiele razy, modyfikując wszystkie składniki poza bazą i zawsze wychodziły pyszne. Ale ta proporcja jest najlepsza. I polecam polanie polewą, gdy wystygną. Najlepsze są następnego dnia Zresztą sami zobaczcie, jakie są apetyczne: [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
BARDZO czekoladowe kruche ciasteczka
Bottom