Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Bardzo szybkie ciasteczka krucho - drożdżowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="sapphire" data-source="post: 842354" data-attributes="member: 14959"><p>Przesiać 1 kg mąki, dodać 2 zółtka, pół szklanki cukru, pół szklanki mleka, kostkę drożdży(10dag), kostkę masła i kostkę smalcu. </p><p>Wszystko razem ręcznie wyrobić. </p><p></p><p>Kiedy ciasto będzie gładkie , dodać do niego ubite 2 białka i delikatnie wgnieść - nie musi odstawać od ręki, a jedynie połączyć się z resztą masy. </p><p>Uformować kilka kulek - porcji do wypieku i zanurzyć je do lodowatej wody. </p><p>Kiedy wypłyną - ok. 30-40 minut, pojedyncze porcje rozwalkowywać i formować dowolne kształty: rogaliki, ciasteczka, paszteciki itd. </p><p></p><p>Ciasto rozwałkować na ok pół cm, smarować marmoladą, masą twarożkową, lub kłaść owoce. </p><p>Układać na blaszce w ok 3 cm odstępach, bo roszkę urosną. Piec do momentu zrumienieni w ok 180-200 stopni. Jeszcze gorące polukrować.</p><p></p><p>Uwaga: mokre ciasto podsypywać mąką.</p><p>Składniki wystarczą na 80 - 100szt średniej wielkości ciastek.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="sapphire, post: 842354, member: 14959"] Przesiać 1 kg mąki, dodać 2 zółtka, pół szklanki cukru, pół szklanki mleka, kostkę drożdży(10dag), kostkę masła i kostkę smalcu. Wszystko razem ręcznie wyrobić. Kiedy ciasto będzie gładkie , dodać do niego ubite 2 białka i delikatnie wgnieść - nie musi odstawać od ręki, a jedynie połączyć się z resztą masy. Uformować kilka kulek - porcji do wypieku i zanurzyć je do lodowatej wody. Kiedy wypłyną - ok. 30-40 minut, pojedyncze porcje rozwalkowywać i formować dowolne kształty: rogaliki, ciasteczka, paszteciki itd. Ciasto rozwałkować na ok pół cm, smarować marmoladą, masą twarożkową, lub kłaść owoce. Układać na blaszce w ok 3 cm odstępach, bo roszkę urosną. Piec do momentu zrumienieni w ok 180-200 stopni. Jeszcze gorące polukrować. Uwaga: mokre ciasto podsypywać mąką. Składniki wystarczą na 80 - 100szt średniej wielkości ciastek. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Bardzo szybkie ciasteczka krucho - drożdżowe
Top
Bottom