- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Barszcz chrzanowy z pieczoną białą kiełbasą
4 białe parzone kiełbasy
500 g wędzonego boczku
3 cebule
500 ml żuru (zakwasu) w butelce
150 g tartego chrzanu
3 ząbki czosnku
sól i biały pieprz
4 łyżki śmietany 18 %
4 jaja ugotowane na twardo
3 listki laurowe
ok 30 ml oleju
250 g ziemniaków obranych i pokrojonych w ćwiartki
6 g suszonego majeranku
1. Do 2 litrów gotującej wody dodajemy boczek, rozgniecione 2 ząbki czosnku, listki laurowe, majeranek. Jedną cebulę kroimy na połowę, przypalamy na patelni i dodajemy do wody. Po 20 minutach wyjmujemy boczek i cebulę. Boczek kroimy w drobną kostkę. Do wywaru dodajemy pokrojone ziemniaki i dalej gotujemy.
2. W międzyczasie kroimy następną cebulę w większe cząstki, kiełbasę nacinamy z obu stron w poprzek a ząbek czosnku rozgniatamy. Wszystkie składniki układamy w żaroodpornym naczyniu. Posypujemy majerankiem i polewamy olejem.
Wkładamy do piekarnika na 15 - 20 minut w temp 180 stopni.
3. 3 cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojony boczek i majeranek. Smażymy przez ok 5 minut a następnie zawartość przekładamy do wywaru. Dodajemy także żur z butelki.Gotujemy od czasu do czasu mieszamy.
4. Z jajek ugotowanych na twardo wyjmujemy żółtka. Zółtka rozcieramy z odrobiną wywaru.Dodajemy kwaśną śmietanę i po wymieszaniu ( i zahartowaniu) wlewamy do żurku. Białka kroimy w drobną kostkę i tak samo dodajemy do barszczu.
Na koniec dodajemy chrzan.
5.Wyjmujemy kiełbasę z piekarnika, barszcz doprawiamy solą i białym pieprzem.Zagotowujemy.
6.Na dno talerza wykładamy kiełbasę i cebulę, zalewamy barszczem razem z ziemniakami i skwarkami. Na wierzch dodajemy świeży majeranek
Przepis można tutaj obejrzeć http://kuchnialidla.pl/product/Barszcz-chr...biala-kielbaska

4 białe parzone kiełbasy
500 g wędzonego boczku
3 cebule
500 ml żuru (zakwasu) w butelce
150 g tartego chrzanu
3 ząbki czosnku
sól i biały pieprz
4 łyżki śmietany 18 %
4 jaja ugotowane na twardo
3 listki laurowe
ok 30 ml oleju
250 g ziemniaków obranych i pokrojonych w ćwiartki
6 g suszonego majeranku
1. Do 2 litrów gotującej wody dodajemy boczek, rozgniecione 2 ząbki czosnku, listki laurowe, majeranek. Jedną cebulę kroimy na połowę, przypalamy na patelni i dodajemy do wody. Po 20 minutach wyjmujemy boczek i cebulę. Boczek kroimy w drobną kostkę. Do wywaru dodajemy pokrojone ziemniaki i dalej gotujemy.
2. W międzyczasie kroimy następną cebulę w większe cząstki, kiełbasę nacinamy z obu stron w poprzek a ząbek czosnku rozgniatamy. Wszystkie składniki układamy w żaroodpornym naczyniu. Posypujemy majerankiem i polewamy olejem.
Wkładamy do piekarnika na 15 - 20 minut w temp 180 stopni.
3. 3 cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojony boczek i majeranek. Smażymy przez ok 5 minut a następnie zawartość przekładamy do wywaru. Dodajemy także żur z butelki.Gotujemy od czasu do czasu mieszamy.
4. Z jajek ugotowanych na twardo wyjmujemy żółtka. Zółtka rozcieramy z odrobiną wywaru.Dodajemy kwaśną śmietanę i po wymieszaniu ( i zahartowaniu) wlewamy do żurku. Białka kroimy w drobną kostkę i tak samo dodajemy do barszczu.
Na koniec dodajemy chrzan.
5.Wyjmujemy kiełbasę z piekarnika, barszcz doprawiamy solą i białym pieprzem.Zagotowujemy.
6.Na dno talerza wykładamy kiełbasę i cebulę, zalewamy barszczem razem z ziemniakami i skwarkami. Na wierzch dodajemy świeży majeranek
Przepis można tutaj obejrzeć http://kuchnialidla.pl/product/Barszcz-chr...biala-kielbaska
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: