Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Barszcz moskiewski
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 942543" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis zaczerpnięty z &quot;Kuchni rosyjskiej&quot; Hyginy Seheń. Wyszedł mi tego cały garnek i pewno będe jadła do końca tygodnia. Ale jest bardzo smaczny, więc nie ma się czym przejmować. </p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>15 dkg wołowiny (kupiłam łopatkę)</p><p>0,5 kg kości (wzięłam wołowe)</p><p>12,5 dkg żeberek wędzonych (kupiłam 15 dkg)</p><p>10 dkg szynki</p><p>10 dkg parówek</p><p>5 dkg masła</p><p>40 dkg buraków</p><p>25 dkg kapusty (cukrowej, nie kwaszonej)</p><p>10 dkg marchwi</p><p>2,5 dkg pietruszki</p><p>10 dkg cebuli</p><p>7,5 dkg pasty pomidorowej (wzięłam 7 dkg koncentrat firmy Łowicz)</p><p>5 dkg śmietany</p><p>2,5 dkg cukru</p><p>30 ml octu winnego</p><p>listek laurowy</p><p>sól, pieprz</p><p>natka pietruszki - 1 dkg posiekanej</p><p></p><p>Ja oczywiście większość z tych składników nie ważyłam tylko przeliczałam na łyżki. Podałam składniki bardzo dokładnie na wypadek, gdyby ktoś chciał ważyć. </p><p>Wywar z mięsa przygotowałam, gotując na wolnym ogniu w 2 litrach osolonej wody mięso i kości. Jak mięso było miękkie, wyjęłam je z wywaru razem z kośćmi i w wywarze ugotowałam żeberka. </p><p>Oczyszczone, umyte i drobno pokrojone warzywa przesmażyłam na połowie masła. Obrane buraki pokroiłam w słomkę i udusiłam w pozostałym maśle z koncentratem, cukrem i solą, a następnie połączyłam z przesmażonymi warzywami. Poszatkowaną kapustę i pokrojone na kawałki mięso włożyłam do przecedzonego wywaru i zagotowałam przez kilka minut, dodałam uduszone warzywa i gotowałam jeszcze przez pół godziny. Przed końcem gotowania dodałam jeszcze listek laurowy, ocet winny, doprawiłam solą, pieprzem i, ponieważ barszcz nie miał ładnego intensywnego koloru, dodałam dwie łyżki zagęszczonego barszczu czerwonego z butelki. W przepisie jest, żeby pokrojoną szynkę i parówki zagrzać w małej ilości barszczu i wyporcjować na talerze. Ponieważ nie miało to sensu robić na jeden talerz, więc włożyłam je do garnka z barszczem, zaciągnęłam śmietaną i posypałam siekaną natką pietruszki. Osobno ugotowałam ziemniaki i podałam ze zrumienioną cebulką, chociaż bardziej stylowo byłoby podać watruszki lub paszteciki.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 942543, member: 10341"] Przepis zaczerpnięty z "Kuchni rosyjskiej" Hyginy Seheń. Wyszedł mi tego cały garnek i pewno będe jadła do końca tygodnia. Ale jest bardzo smaczny, więc nie ma się czym przejmować. [B]Składniki [/B]15 dkg wołowiny (kupiłam łopatkę) 0,5 kg kości (wzięłam wołowe) 12,5 dkg żeberek wędzonych (kupiłam 15 dkg) 10 dkg szynki 10 dkg parówek 5 dkg masła 40 dkg buraków 25 dkg kapusty (cukrowej, nie kwaszonej) 10 dkg marchwi 2,5 dkg pietruszki 10 dkg cebuli 7,5 dkg pasty pomidorowej (wzięłam 7 dkg koncentrat firmy Łowicz) 5 dkg śmietany 2,5 dkg cukru 30 ml octu winnego listek laurowy sól, pieprz natka pietruszki - 1 dkg posiekanej Ja oczywiście większość z tych składników nie ważyłam tylko przeliczałam na łyżki. Podałam składniki bardzo dokładnie na wypadek, gdyby ktoś chciał ważyć. Wywar z mięsa przygotowałam, gotując na wolnym ogniu w 2 litrach osolonej wody mięso i kości. Jak mięso było miękkie, wyjęłam je z wywaru razem z kośćmi i w wywarze ugotowałam żeberka. Oczyszczone, umyte i drobno pokrojone warzywa przesmażyłam na połowie masła. Obrane buraki pokroiłam w słomkę i udusiłam w pozostałym maśle z koncentratem, cukrem i solą, a następnie połączyłam z przesmażonymi warzywami. Poszatkowaną kapustę i pokrojone na kawałki mięso włożyłam do przecedzonego wywaru i zagotowałam przez kilka minut, dodałam uduszone warzywa i gotowałam jeszcze przez pół godziny. Przed końcem gotowania dodałam jeszcze listek laurowy, ocet winny, doprawiłam solą, pieprzem i, ponieważ barszcz nie miał ładnego intensywnego koloru, dodałam dwie łyżki zagęszczonego barszczu czerwonego z butelki. W przepisie jest, żeby pokrojoną szynkę i parówki zagrzać w małej ilości barszczu i wyporcjować na talerze. Ponieważ nie miało to sensu robić na jeden talerz, więc włożyłam je do garnka z barszczem, zaciągnęłam śmietaną i posypałam siekaną natką pietruszki. Osobno ugotowałam ziemniaki i podałam ze zrumienioną cebulką, chociaż bardziej stylowo byłoby podać watruszki lub paszteciki. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Barszcz moskiewski
Bottom