Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Barszcz osobny
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="qd" data-source="post: 1467830" data-attributes="member: 692"><p><strong>Składniki:</strong></p><p>3 długie buraki</p><p>1 marchewka </p><p>1 pietruszka</p><p>2 cebule</p><p>2 ziemniaki</p><p>2-3 łyżki koncentratu pomidorowego</p><p>&#189; szklanki suchej fasoli perłowej ( albo 1 puszka białej fasoli)</p><p>mały kawałek kapusty</p><p>2 grzyby suszone</p><p>ziele angielskie 4 ziarna</p><p>listek bobkowy</p><p>olej lub olej i masło</p><p>sól, pieprz</p><p>ocet spirytusowy 10% (2 3 łyżki ( do gotowania buraków)</p><p>kwas z buraków albo ocet winny czerwony 1-2 łyżki do smaku</p><p>ewentualnie łyżeczka cukru do smaku; można też dodać ostrej papryki i pieprzu</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Namoczyć fasolę wieczorem i następnego dnia ugotować do miękkości z dodatkiem 1 gałązki tymianku ( używając fasoli z puszki ten etap oczywiście wygląda inaczej).</p><p>Buraki w skórce ugotować w wodzie z dodatkiem octu spirytusowego. Ostudzić.</p><p>Ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzić.</p><p>1 cebulę pokroić w kostkę, poddusić na oleju, dodać marchewkę i pietruszkę ( obrane, pokrojone w paseczki), obsmażyć razem aż stracą surowość i lekko się zarumienią. Ostudzić.</p><p>Kapustę pokroić w słomkę, zalać niewielką ilością wody, dodać pokrojoną w kostkę cebulę , suszone grzyby, ziele angielskie i liść bobkowy, gotować aż kapusta będzie miękka.</p><p>Przygotować duży garnek na zupę. Przełożyć kapustę wraz z wywarem. Dodać marchewkę z pietruszką i cebulą. Dodać fasolę wraz z płynem. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać do garnka.</p><p>Buraki obrać, pokroić w słomkę, podsmażyć na patelni dodając koncentrat pomidorowy. Dodać do garnka. Dolać wody wedle uznania ( zupa powinna być gęsta), doprawić solą i octem winnym, ew. cukrem do smaku. Chwile pogotować i odstawić .</p><p></p><p>Podając można dać na dno talerza kleks dobrej kwaśnej śmietany.</p><p></p><p>Oczywiście można ten barszcz ugotować na mięsie – wówczas mięso gotuje się razem z cebulą i kapustą, zielem i liściem. Mięso należy wyjąć z wywaru i pokroić na mniejsze kawałki. Kawałki mięsa wkłada się do talerza i na to wlewa zupę.</p><p></p><p>[ATTACH=full]85444[/ATTACH]</p><p></p><p>Przepis pochodzi z &quot;Kuchni odeskiej&quot;, ktorą upolowałam na stoisku z pamiątkami w Odessie.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="qd, post: 1467830, member: 692"] [B]Składniki:[/B] 3 długie buraki 1 marchewka 1 pietruszka 2 cebule 2 ziemniaki 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego ½ szklanki suchej fasoli perłowej ( albo 1 puszka białej fasoli) mały kawałek kapusty 2 grzyby suszone ziele angielskie 4 ziarna listek bobkowy olej lub olej i masło sól, pieprz ocet spirytusowy 10% (2 3 łyżki ( do gotowania buraków) kwas z buraków albo ocet winny czerwony 1-2 łyżki do smaku ewentualnie łyżeczka cukru do smaku; można też dodać ostrej papryki i pieprzu [B]Wykonanie:[/B] Namoczyć fasolę wieczorem i następnego dnia ugotować do miękkości z dodatkiem 1 gałązki tymianku ( używając fasoli z puszki ten etap oczywiście wygląda inaczej). Buraki w skórce ugotować w wodzie z dodatkiem octu spirytusowego. Ostudzić. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzić. 1 cebulę pokroić w kostkę, poddusić na oleju, dodać marchewkę i pietruszkę ( obrane, pokrojone w paseczki), obsmażyć razem aż stracą surowość i lekko się zarumienią. Ostudzić. Kapustę pokroić w słomkę, zalać niewielką ilością wody, dodać pokrojoną w kostkę cebulę , suszone grzyby, ziele angielskie i liść bobkowy, gotować aż kapusta będzie miękka. Przygotować duży garnek na zupę. Przełożyć kapustę wraz z wywarem. Dodać marchewkę z pietruszką i cebulą. Dodać fasolę wraz z płynem. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać do garnka. Buraki obrać, pokroić w słomkę, podsmażyć na patelni dodając koncentrat pomidorowy. Dodać do garnka. Dolać wody wedle uznania ( zupa powinna być gęsta), doprawić solą i octem winnym, ew. cukrem do smaku. Chwile pogotować i odstawić . Podając można dać na dno talerza kleks dobrej kwaśnej śmietany. Oczywiście można ten barszcz ugotować na mięsie – wówczas mięso gotuje się razem z cebulą i kapustą, zielem i liściem. Mięso należy wyjąć z wywaru i pokroić na mniejsze kawałki. Kawałki mięsa wkłada się do talerza i na to wlewa zupę. [ATTACH=full]85444[/ATTACH] Przepis pochodzi z "Kuchni odeskiej", ktorą upolowałam na stoisku z pamiątkami w Odessie. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Barszcz osobny
Top
Bottom