- Lis 28, 2005
- 33,927
- 6,344
- 113
Barszcz połtawski
Źródło przepisu – Hygina Seheń „Kuchnia rosyjska”
Składniki:
0,6 kg gęsi lub kury
300 g kapusty, drobno poszatkowanej
400 g ziemniaków, pokrojonych w kostkę
300 g buraków
50 g słoniny
40 g masła
100 g pasty pomidorowej
100 g gęstej śmietany
50 g pietruszki
100 g marchwi
70 g cebuli posiekanej w kostkę
sól, cukier, 30 g zieleniny (koperku)
Kluski:
150 g mąki gryczanej, jajo, sól
Wykonanie:
Mięso ugotować do miękkości, dodając 2 l wody. Wywar odcedzić, mięso pozbawić kości, pokrajać. Buraki obrać, pokrajać w słomkę i udusić z dodatkiem niedużej ilości wywaru i tłuszczu. Marchew i pietruszkę umyć, oczyścić, pokrajać w słomkę, poddusić z cebulą na rozgrzanym tłuszczu nie rumieniąc. Pod koniec smażenia dodać pastę pomidorową. Do wrzącego, odcedzonego wywaru dodać ziemniaki, zagotować, dodać kapustę i dalej gotować ok. 15 minut. Następnie dodać obsmażone warzywa, uduszone buraki, śmietanę i słoninę roztartą z połową drobno posiekanego koperku. Ugotować do miękkości.
Sporządzić ciasto na kluski: do 1/4 szklanki wrzątku wsypać połowę mąki, uprzednio podsuszonej na patelni lub na blasze w piekarniku, wymieszać drewnianą łyżką, przestudzić, dodać jajo, resztę mąki i sól. Dobrze wyrobić. Zwilżoną w wodzie metalową łyżką formować małe kluski i wrzucać je do wrzącej osolonej wody. Zamieszać, gotować pod przykryciem, a gdy wypłyną, wyjmować łyżką cedzakową. Mięso, kluski i śmietanę wyporcjować na talerze, zalać doprawionym barszczem i posypać świeżo pokrajaną zieleniną.
Moje uwagi:
Mięso kuraka ugotowałam w bulionie z warzywami i przyprawami. Nie dawałam śmietany do gotowania, tylko do garnirowania. O słoninie zapomniałam....
Zupę podałam bez mięsa, które wykorzystałam do kurnika.
Źródło przepisu – Hygina Seheń „Kuchnia rosyjska”
Składniki:
0,6 kg gęsi lub kury
300 g kapusty, drobno poszatkowanej
400 g ziemniaków, pokrojonych w kostkę
300 g buraków
50 g słoniny
40 g masła
100 g pasty pomidorowej
100 g gęstej śmietany
50 g pietruszki
100 g marchwi
70 g cebuli posiekanej w kostkę
sól, cukier, 30 g zieleniny (koperku)
Kluski:
150 g mąki gryczanej, jajo, sól
Wykonanie:
Mięso ugotować do miękkości, dodając 2 l wody. Wywar odcedzić, mięso pozbawić kości, pokrajać. Buraki obrać, pokrajać w słomkę i udusić z dodatkiem niedużej ilości wywaru i tłuszczu. Marchew i pietruszkę umyć, oczyścić, pokrajać w słomkę, poddusić z cebulą na rozgrzanym tłuszczu nie rumieniąc. Pod koniec smażenia dodać pastę pomidorową. Do wrzącego, odcedzonego wywaru dodać ziemniaki, zagotować, dodać kapustę i dalej gotować ok. 15 minut. Następnie dodać obsmażone warzywa, uduszone buraki, śmietanę i słoninę roztartą z połową drobno posiekanego koperku. Ugotować do miękkości.
Sporządzić ciasto na kluski: do 1/4 szklanki wrzątku wsypać połowę mąki, uprzednio podsuszonej na patelni lub na blasze w piekarniku, wymieszać drewnianą łyżką, przestudzić, dodać jajo, resztę mąki i sól. Dobrze wyrobić. Zwilżoną w wodzie metalową łyżką formować małe kluski i wrzucać je do wrzącej osolonej wody. Zamieszać, gotować pod przykryciem, a gdy wypłyną, wyjmować łyżką cedzakową. Mięso, kluski i śmietanę wyporcjować na talerze, zalać doprawionym barszczem i posypać świeżo pokrajaną zieleniną.
Moje uwagi:
Mięso kuraka ugotowałam w bulionie z warzywami i przyprawami. Nie dawałam śmietany do gotowania, tylko do garnirowania. O słoninie zapomniałam....

Ostatnią edycję dokonał moderator: