Barszcz połtawski

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,927
6,344
113
Barszcz połtawski

Źródło przepisu – Hygina Seheń „Kuchnia rosyjska”

Składniki:
0,6 kg gęsi lub kury
300 g kapusty, drobno poszatkowanej
400 g ziemniaków, pokrojonych w kostkę
300 g buraków
50 g słoniny
40 g masła
100 g pasty pomidorowej
100 g gęstej śmietany
50 g pietruszki
100 g marchwi
70 g cebuli posiekanej w kostkę
sól, cukier, 30 g zieleniny (koperku)

Kluski:
150 g mąki gryczanej, jajo, sól

Wykonanie:
Mięso ugotować do miękkości, dodając 2 l wody. Wywar odcedzić, mięso pozbawić kości, pokrajać. Buraki obrać, pokrajać w słomkę i udusić z dodatkiem niedużej ilości wywaru i tłuszczu. Marchew i pietruszkę umyć, oczyścić, pokrajać w słomkę, poddusić z cebulą na rozgrzanym tłuszczu nie rumieniąc. Pod koniec smażenia dodać pastę pomidorową. Do wrzącego, odcedzonego wywaru dodać ziemniaki, zagotować, dodać kapustę i dalej gotować ok. 15 minut. Następnie dodać obsmażone warzywa, uduszone buraki, śmietanę i słoninę roztartą z połową drobno posiekanego koperku. Ugotować do miękkości.
Sporządzić ciasto na kluski: do 1/4 szklanki wrzątku wsypać połowę mąki, uprzednio podsuszonej na patelni lub na blasze w piekarniku, wymieszać drewnianą łyżką, przestudzić, dodać jajo, resztę mąki i sól. Dobrze wyrobić. Zwilżoną w wodzie metalową łyżką formować małe kluski i wrzucać je do wrzącej osolonej wody. Zamieszać, gotować pod przykryciem, a gdy wypłyną, wyjmować łyżką cedzakową. Mięso, kluski i śmietanę wyporcjować na talerze, zalać doprawionym barszczem i posypać świeżo pokrajaną zieleniną.

Moje uwagi:
Mięso kuraka ugotowałam w bulionie z warzywami i przyprawami. Nie dawałam śmietany do gotowania, tylko do garnirowania. O słoninie zapomniałam....
icon_redface.gif
Zupę podałam bez mięsa, które wykorzystałam do kurnika.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

kornasia

Member
Maj 17, 2008
1,039
0
36
Nie pamietam, kiey ostatnio tyle czasu spedzilam w kuchni, gotujac zupe
icon_mrgreen.gif

Warto jednak bylo sie pomeczyc, bo efekt jest wysmienity, choc nie przypomina smakiem polskiego barszczu,
bardzo dawno nie robilam zup na miesie, na dodatek tak tlustych, ale na te pore roku jest idealna,
nie dalam jednak sloniny, ale za to smietane 30%.
Zrobilam z polowy porcji, a i tak bede miec obiad na 3 dni
zahnlos.gif

kornasia

Member
Maj 17, 2008
1,039
0
36
Wlasnie ugotowalam, niestety bez kluseczek, bo u rodzicow nie dostalam maki gryczanej. Mimo to pyszny, przy obecnej aurze (leje deszcz) idealny obiad.
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy