Barszcz wigilijny Mamy MP

Wrz 13, 2004
4,165
0
0
Bierzemy 6 dużych buraków. Kroimy je w plastry. Wrzucamy do garnka razem z 4 litrami wody, dodajemy marchew, pietruszkę i seler. Opalamy główkę cebuli, lub wrzucamy w łupince, jezeli niemamy jak opalić.
W tym czasie trzemy na tarce dwa buraki, słodzimy je 1 łyżeczka cukru i delikatnie solimy. Pozostawiamy na godzinę aby puścily sok.
Cedzimy ugotowany barszcz. W nim zanurzamy na sicie starte buraki a sok wlewamy.
Dolewamy zakwas.
Podgrzewając doprawiamy czosnkiem, pieprzem i solą.
Broń Boże nie gotować!!!!!!!!!!!!
Smacznego
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Zaraz, chwila, jaki zakwas?
 
Wrz 13, 2004
4,165
0
0
Normalny zakwas na barszcz który robisz wcześniej.
Pokrojone w plastry buraki zalewasz ciepłą wodą, dodajesz kromkę razowego chleba i zostawiasz koło kaloryfera. Pilnować, żeby niezapleśniało. Po 3 dniach wyjąć chleb, wstawić do lodówki. Uzywać do barszczu.
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Normalny zakwas na barszcz który robisz wcześniej.
Pokrojone w plastry buraki zalewasz ciepłą wodą, dodajesz kromkę razowego chleba i zostawiasz koło kaloryfera. Pilnować, żeby niezapleśniało. Po 3 dniach wyjąć chleb, wstawić do lodówki. Uzywać do barszczu.
Aha, dzięki :lol: niektórzy leją do barszczu czerwonego taki ukwaszony żur, więc dlatego tak głupawo zapytałam :lol: a kwas z buraczków jest mniamć
 
Wrz 13, 2004
4,165
0
0
Kwasu z buraków lejesz tyle ile lubisz. Do smaku.
Barszcz ten ma piękny rubinowy głęboki kolor. Jest bardzo esencjonalny i plamy po nim spiera się bardzo trudno :mrgreen:
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Musia

Member
Lis 14, 2005
489
0
0
A ja na swieta zrobilam na wywarze z grzybkow ktore potrzebowalam do farszu i wyszedl bardzo dobry i goscie jak jedli to sie dziwili ze to barszcz bez zakwasu
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy