Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Barszcz wigilijny
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 785018" data-attributes="member: 10341"><p>Podaję dziś wersję bardziej pracochłonną obejmującą kiszenie barszczu, co możemy zrobić na dość długo przed świętami. Przepis pochodzi z miesięcznika &quot;Ty i Ja&quot;. </p><p></p><p><strong>Kwas buraczany</strong></p><p>4 - 5 buraków ( może być więcej, zależy jaki mamy słój)</p><p>przegotowana woda</p><p>kromka razowego chleba</p><p></p><p>Umyte, obrane i pokrojone w plastry intensywnie czerwone buraki układamy w słoju, zalewamy przegotowaną wodą, tak by przykryła buraki. Na wierzchu kładziemy celem przyspieszenia kiszenia, kromkę razowego chleba. Słój obwiązujemy gazą i stawiamy w najcieplejszym miejscu kuchni. Po czterech, pięciu dniach ostrożnie usuwamy pianę, jaka uformuje się na powierzchni i zlewamy do czystych butelek klarowny, rubinowoczerwony kwas buraczany. W szczelnie zakorkowanych butelkach i w chłodnym miejscu możemy go przechowywać do dwóch miesięcy.</p><p></p><p><strong>Wywar z jarzyn</strong></p><p>seler</p><p>pietruszka</p><p>pory</p><p>cebula</p><p>parę ziarenek pieprzu</p><p>3 - 4 czerwone buraki</p><p>3 - 4 ziarenka ziela angielskiego</p><p>listek laurowy</p><p></p><p>Z obranych i pokrojonych warzyw oraz korzeni przygotowujemy esencjonalny wywar warzywny. Do wywaru nie dodajemy marchwi ani kapusty. Gotujemy do miękkości jarzyn.</p><p></p><p><strong>Wywar z grzybów</strong></p><p>5 - 8 dkg suszonych grzybów</p><p>2 szklanki wody</p><p></p><p>Grzyby najpierw szybko lecz dokładnie myjemy, po czym zalewamy 2 szklankami wody i przez kilka godzin moczymy, a następnie w tej samej wodzie gotujemy do miękkości (grzyby zużywamy do uszek lub pierożków w kruchym cieście).</p><p></p><p><strong>Gotowanie barszczu</strong></p><p>Do 1 1/2 litra przecedzonego wywaru z jarzyn wlewamy wywar z grzybów oraz 1/2 l kiszonego barszczu czerwonego. Barszcz przysmaczamy solą i odrobiną cukru. Jeśli lubimy barszcz wytrawny - możemy dodać kieliszek czerwonego wytrawnego wina. Barszcz wigilijny dokwasić można również sokiem z cytryny, nigdy octem. Kolor barszczu możemy poprawić dodając sok wyciśnięty z utartego buraka ćwikłowego. Barszczu po tym już nie gotujemy. Bardzo smaczny jest barszcz, gdy włożymy do garnka na 10 minut przed podaniem zgnieciony ząbek czosnku, który po tym czasie usuwamy. Klasycznym dodatkiem do barszczu wigilijnego są uszka lub kruche pierożki nadziane farszem grzybowym lub z kapusty. </p><p>Niedawno zauważyłam w sklepach warzywniczych gotowy ukiszony barszcz sprzedawany w butelkach, co oszczędziłoby nam pracy z kiszeniem buraków. W każdym razie barszcz ten godny jest polecenia na wigilijny stół.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 785018, member: 10341"] Podaję dziś wersję bardziej pracochłonną obejmującą kiszenie barszczu, co możemy zrobić na dość długo przed świętami. Przepis pochodzi z miesięcznika "Ty i Ja". [B]Kwas buraczany[/B] 4 - 5 buraków ( może być więcej, zależy jaki mamy słój) przegotowana woda kromka razowego chleba Umyte, obrane i pokrojone w plastry intensywnie czerwone buraki układamy w słoju, zalewamy przegotowaną wodą, tak by przykryła buraki. Na wierzchu kładziemy celem przyspieszenia kiszenia, kromkę razowego chleba. Słój obwiązujemy gazą i stawiamy w najcieplejszym miejscu kuchni. Po czterech, pięciu dniach ostrożnie usuwamy pianę, jaka uformuje się na powierzchni i zlewamy do czystych butelek klarowny, rubinowoczerwony kwas buraczany. W szczelnie zakorkowanych butelkach i w chłodnym miejscu możemy go przechowywać do dwóch miesięcy. [B]Wywar z jarzyn[/B] seler pietruszka pory cebula parę ziarenek pieprzu 3 - 4 czerwone buraki 3 - 4 ziarenka ziela angielskiego listek laurowy Z obranych i pokrojonych warzyw oraz korzeni przygotowujemy esencjonalny wywar warzywny. Do wywaru nie dodajemy marchwi ani kapusty. Gotujemy do miękkości jarzyn. [B]Wywar z grzybów[/B] 5 - 8 dkg suszonych grzybów 2 szklanki wody Grzyby najpierw szybko lecz dokładnie myjemy, po czym zalewamy 2 szklankami wody i przez kilka godzin moczymy, a następnie w tej samej wodzie gotujemy do miękkości (grzyby zużywamy do uszek lub pierożków w kruchym cieście). [B]Gotowanie barszczu[/B] Do 1 1/2 litra przecedzonego wywaru z jarzyn wlewamy wywar z grzybów oraz 1/2 l kiszonego barszczu czerwonego. Barszcz przysmaczamy solą i odrobiną cukru. Jeśli lubimy barszcz wytrawny - możemy dodać kieliszek czerwonego wytrawnego wina. Barszcz wigilijny dokwasić można również sokiem z cytryny, nigdy octem. Kolor barszczu możemy poprawić dodając sok wyciśnięty z utartego buraka ćwikłowego. Barszczu po tym już nie gotujemy. Bardzo smaczny jest barszcz, gdy włożymy do garnka na 10 minut przed podaniem zgnieciony ząbek czosnku, który po tym czasie usuwamy. Klasycznym dodatkiem do barszczu wigilijnego są uszka lub kruche pierożki nadziane farszem grzybowym lub z kapusty. Niedawno zauważyłam w sklepach warzywniczych gotowy ukiszony barszcz sprzedawany w butelkach, co oszczędziłoby nam pracy z kiszeniem buraków. W każdym razie barszcz ten godny jest polecenia na wigilijny stół. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Barszcz wigilijny
Top
Bottom