Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Barszcz z suszonymi śliwkami i grzybami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1493258" data-attributes="member: 10341"><p>Ja sięgnęłam do &quot;Kuchni rosyjskiej&quot; W. Kowalowa i N. Mohylny. Nie bardzo lubię tych autorów, ponieważ podając składniki, ciągle odwołują się do innych przepisów, dodając tylko brakujące ingrediencje. Nigdy nie mam pewności, czy o czymś nie zapomniałam. Ale ten barszcz już robiłam, więc powinno wyjść dobrze. Może barszcz nie jest zbyt elegancką zupą kończącą rok, lecz nadzwyczaj smaczną.</p><p></p><p>Składniki</p><p></p><p>- 2 duże buraki</p><p></p><p>- 1 - 2 marchwie</p><p></p><p>- 1 pietruszka</p><p></p><p>- 1 - 2 cebule</p><p></p><p>- 1 łyżka przecieru pomidorowego (nie koncentratu) lub 2 świeże pomidory</p><p></p><p>- 2 stołowe łyżki tłuszczu (najlepiej ze słoniny)</p><p></p><p>- 10 dkg boczku (ja nie daję)</p><p></p><p>- 1 łyżka stołowa cukru</p><p></p><p>- 1 łyżka stołowa 3 % octu (biorę winny w stosunku 1 : 1)</p><p></p><p>- sól do smaku</p><p></p><p>- 1,5 - 2 litrów wywaru mięsnego lub wody (ja daję z kostką wołową)</p><p></p><p>- natka pietruszki lub koperek</p><p></p><p>- pół szklanki śmietany</p><p></p><p>- czosnek (wg uznania 1 -2 ząbki)</p><p></p><p>- 12 dkg suszonych śliwek (bez pestek)</p><p></p><p>- 5 - 6 suszonych prawdziwków</p><p></p><p>Suszone grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na 10 - 15 minut. następnie kilkakrotnie płuczemy. Wlewamy do garnka 1,5 litra wody, wkładamy grzyby i pozostawiamy na 3 - 4 godziny, aby napęczniały. Wywar z grzybów gotujemy w tej samej wodzie. Następnie wywar przecedzamy, a grzyby drobno kroimy.</p><p></p><p>Warzywa (buraki, marchew, pietruszka, cebule ) obieramy, kroimy w słupki, dodajemy przecier pomidorowy, cukier oraz ocet i podduszamy na tłuszczu. Śliwki suszone myjemy i wraz z podduszonymi warzywami wkładamy do wywaru z grzybów i gotujemy do miękkości. Mniej więcej na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy roztarty czosnek oraz drobno pokrojony boczek. Ja boczku nie daję, bo według mnie żle wpływa na smak i konsystencję zupy (ale jeśli ktoś lubi, nic nie stoi na przeszkodzie). Do barszczu dodajemy pokrojone grzyby i przyprawy. Podajemy ze śmietaną i zieleniną.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1493258, member: 10341"] Ja sięgnęłam do "Kuchni rosyjskiej" W. Kowalowa i N. Mohylny. Nie bardzo lubię tych autorów, ponieważ podając składniki, ciągle odwołują się do innych przepisów, dodając tylko brakujące ingrediencje. Nigdy nie mam pewności, czy o czymś nie zapomniałam. Ale ten barszcz już robiłam, więc powinno wyjść dobrze. Może barszcz nie jest zbyt elegancką zupą kończącą rok, lecz nadzwyczaj smaczną. Składniki - 2 duże buraki - 1 - 2 marchwie - 1 pietruszka - 1 - 2 cebule - 1 łyżka przecieru pomidorowego (nie koncentratu) lub 2 świeże pomidory - 2 stołowe łyżki tłuszczu (najlepiej ze słoniny) - 10 dkg boczku (ja nie daję) - 1 łyżka stołowa cukru - 1 łyżka stołowa 3 % octu (biorę winny w stosunku 1 : 1) - sól do smaku - 1,5 - 2 litrów wywaru mięsnego lub wody (ja daję z kostką wołową) - natka pietruszki lub koperek - pół szklanki śmietany - czosnek (wg uznania 1 -2 ząbki) - 12 dkg suszonych śliwek (bez pestek) - 5 - 6 suszonych prawdziwków Suszone grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na 10 - 15 minut. następnie kilkakrotnie płuczemy. Wlewamy do garnka 1,5 litra wody, wkładamy grzyby i pozostawiamy na 3 - 4 godziny, aby napęczniały. Wywar z grzybów gotujemy w tej samej wodzie. Następnie wywar przecedzamy, a grzyby drobno kroimy. Warzywa (buraki, marchew, pietruszka, cebule ) obieramy, kroimy w słupki, dodajemy przecier pomidorowy, cukier oraz ocet i podduszamy na tłuszczu. Śliwki suszone myjemy i wraz z podduszonymi warzywami wkładamy do wywaru z grzybów i gotujemy do miękkości. Mniej więcej na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy roztarty czosnek oraz drobno pokrojony boczek. Ja boczku nie daję, bo według mnie żle wpływa na smak i konsystencję zupy (ale jeśli ktoś lubi, nic nie stoi na przeszkodzie). Do barszczu dodajemy pokrojone grzyby i przyprawy. Podajemy ze śmietaną i zieleniną. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Barszcz z suszonymi śliwkami i grzybami
Bottom