Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Barszcz z żurawinami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1486751" data-attributes="member: 10341"><p>Zrobiłam go z czystej ciekawości i bardzo mi zasmakował. Jest nieco inny niż klasyczny barszcz czerwony, ale doskonały w smaku. Przepis pochodzi z czasopisma &quot;Pani domu poleca&quot;, wydanie specjalne na Boże Narodzenie. Nie namawiam nikogo do zmiany świątecznych upodobań, ale ten barszcz wart jest tego grzechu. </p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>- 4 średnie buraki</p><p>- cukier</p><p>- pęczek włoszczyzny</p><p>- 3 liście laurowe</p><p>- sól, pieprz</p><p>- po 5 - 6 ziaren ziela angielskiego i pieprzu</p><p>- 2 - 3 ząbki czosnku</p><p>- łyżka suszonego majeranku</p><p>- 2 łyżki soku z cytryn</p><p>- 20 dkg suszonych żurawin</p><p>- 5 szklanek bulionu z kostki</p><p>- opakowanie gotowych uszek z mięsem (można dostać w supermarketach)</p><p></p><p>Włoszczyznę obieramy i myjemy. Wrzucamy w całości do garnka wraz z liśćmi laurowymi, ziarnami ziela i pieprzu oraz obranymi ząbkami czosnku i majerankiem. Zalewamy bulionem i zagotowujemy. Żurawinę moczymy w zimnej wodzie, a następnie podgotowujemy z odrobiną cukru. Do wywaru warzywnego dodajemy obrane i pokrojone na połówki buraki (jeden odkładamy). Gotujemy barszcz na małym ogniu pod przykryciem około 2 godzin. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny i jeszcze chwilę gotujemy. </p><p>Zdejmujemy z ognia, odrobinę studzimy i dodajemy surowego, utartego na tarce buraka, by poprawić kolor. Przed podaniem barszcz odcedzamy i podgrzewamy, ale nie gotujemy. Podajemy z uszkami i podduszonymi żurawinami.</p><p></p><p>Moje modyfikacje: nie odkładam i nie trę surowego buraka dla poprawienia koloru, tylko dodaję 1 - 2 łyżki koncentratu barszczu firmy Krakus. Zamiast soku cytrynowego używam w małych ilościach (trzeba próbować) octu spirytusowego. Reszta jak w przepisie.</p><p>Kto chce sam zrobić uszka z mięsem, niech zerknie <a href="http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/obiady/uszka_z_miesem" target="_blank">tutaj</a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1486751, member: 10341"] Zrobiłam go z czystej ciekawości i bardzo mi zasmakował. Jest nieco inny niż klasyczny barszcz czerwony, ale doskonały w smaku. Przepis pochodzi z czasopisma "Pani domu poleca", wydanie specjalne na Boże Narodzenie. Nie namawiam nikogo do zmiany świątecznych upodobań, ale ten barszcz wart jest tego grzechu. [B]Składniki [/B]- 4 średnie buraki - cukier - pęczek włoszczyzny - 3 liście laurowe - sól, pieprz - po 5 - 6 ziaren ziela angielskiego i pieprzu - 2 - 3 ząbki czosnku - łyżka suszonego majeranku - 2 łyżki soku z cytryn - 20 dkg suszonych żurawin - 5 szklanek bulionu z kostki - opakowanie gotowych uszek z mięsem (można dostać w supermarketach) Włoszczyznę obieramy i myjemy. Wrzucamy w całości do garnka wraz z liśćmi laurowymi, ziarnami ziela i pieprzu oraz obranymi ząbkami czosnku i majerankiem. Zalewamy bulionem i zagotowujemy. Żurawinę moczymy w zimnej wodzie, a następnie podgotowujemy z odrobiną cukru. Do wywaru warzywnego dodajemy obrane i pokrojone na połówki buraki (jeden odkładamy). Gotujemy barszcz na małym ogniu pod przykryciem około 2 godzin. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny i jeszcze chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia, odrobinę studzimy i dodajemy surowego, utartego na tarce buraka, by poprawić kolor. Przed podaniem barszcz odcedzamy i podgrzewamy, ale nie gotujemy. Podajemy z uszkami i podduszonymi żurawinami. Moje modyfikacje: nie odkładam i nie trę surowego buraka dla poprawienia koloru, tylko dodaję 1 - 2 łyżki koncentratu barszczu firmy Krakus. Zamiast soku cytrynowego używam w małych ilościach (trzeba próbować) octu spirytusowego. Reszta jak w przepisie. Kto chce sam zrobić uszka z mięsem, niech zerknie [URL="http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/obiady/uszka_z_miesem"]tutaj[/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Barszcz z żurawinami
Bottom