Barszcz

Pela

Member
Lis 21, 2008
560
0
0
Przepis pochodzi z książki A.Sedo. J.Krejca "Rośliny źródłem przypraw".
Jest to tłumaczenie ze słowackiego, wydane w 1987 roku.
Przepis znajduje się w rozdziale "Znane potrawy narodów ZSRR", ale opis mówi tak:
"Jest to narodowa zupa rosyjska, na którą również jest wiele przepisów."

- 50 dkg mięsa wołowego bez kości
- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 2 buraki
- 1/2 małej główki białej kapusty
- 4 pomidory (ja użyłam pomidory z puszki)
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 pokrojona cebula
- sól, pieprz, ocet
- posiekana natka pietruszki
- kwaśna śmietana

Mięso umyć, pokroić na kawałki, zalać 1,5 l zimnej wody, dodać sól, pieprz, roztarty czosnek i gotować 30 minut.

W kostkę pokroić cebulę, ziemniaki, pomidory.
Marchewki w talarki, kapustę i buraki w cienkie paseczki.

W dużym garnku rozgrzać masło i przesmażyć na nim (dodając po kolei) cebulę, ziemniaki, marchewki, buraki,
kapustę i na końcu pomidory wraz z sokiem.

b1.jpg

Warzywa dodać do wywaru mięsnego i gotować, aż mięso i warzywa będą miękkie. Ok 45 minut.
Dodać ocet lub kwasek cytrynowy, doprawić solą i pieprzem.

Na talerzu można posypać natką pietruszki i dodać kleksa kwaśnej śmietany.

bb1.jpg


 

Załączniki

  • b1.jpg
    b1.jpg
    64.4 KB · Wyświetleń: 0
  • bb1.jpg
    bb1.jpg
    31.5 KB · Wyświetleń: 0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy