- Lis 21, 2008
- 560
- 0
- 0
Przepis pochodzi z książki A.Sedo. J.Krejca "Rośliny źródłem przypraw".
Jest to tłumaczenie ze słowackiego, wydane w 1987 roku.
Przepis znajduje się w rozdziale "Znane potrawy narodów ZSRR", ale opis mówi tak:
"Jest to narodowa zupa rosyjska, na którą również jest wiele przepisów."
- 50 dkg mięsa wołowego bez kości
- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 2 buraki
- 1/2 małej główki białej kapusty
- 4 pomidory (ja użyłam pomidory z puszki)
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 pokrojona cebula
- sól, pieprz, ocet
- posiekana natka pietruszki
- kwaśna śmietana
Mięso umyć, pokroić na kawałki, zalać 1,5 l zimnej wody, dodać sól, pieprz, roztarty czosnek i gotować 30 minut.
W kostkę pokroić cebulę, ziemniaki, pomidory.
Marchewki w talarki, kapustę i buraki w cienkie paseczki.
W dużym garnku rozgrzać masło i przesmażyć na nim (dodając po kolei) cebulę, ziemniaki, marchewki, buraki,
kapustę i na końcu pomidory wraz z sokiem.
Warzywa dodać do wywaru mięsnego i gotować, aż mięso i warzywa będą miękkie. Ok 45 minut.
Dodać ocet lub kwasek cytrynowy, doprawić solą i pieprzem.
Na talerzu można posypać natką pietruszki i dodać kleksa kwaśnej śmietany.
Jest to tłumaczenie ze słowackiego, wydane w 1987 roku.
Przepis znajduje się w rozdziale "Znane potrawy narodów ZSRR", ale opis mówi tak:
"Jest to narodowa zupa rosyjska, na którą również jest wiele przepisów."
- 50 dkg mięsa wołowego bez kości
- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 2 buraki
- 1/2 małej główki białej kapusty
- 4 pomidory (ja użyłam pomidory z puszki)
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 pokrojona cebula
- sól, pieprz, ocet
- posiekana natka pietruszki
- kwaśna śmietana
Mięso umyć, pokroić na kawałki, zalać 1,5 l zimnej wody, dodać sól, pieprz, roztarty czosnek i gotować 30 minut.
W kostkę pokroić cebulę, ziemniaki, pomidory.
Marchewki w talarki, kapustę i buraki w cienkie paseczki.
W dużym garnku rozgrzać masło i przesmażyć na nim (dodając po kolei) cebulę, ziemniaki, marchewki, buraki,
kapustę i na końcu pomidory wraz z sokiem.

Warzywa dodać do wywaru mięsnego i gotować, aż mięso i warzywa będą miękkie. Ok 45 minut.
Dodać ocet lub kwasek cytrynowy, doprawić solą i pieprzem.
Na talerzu można posypać natką pietruszki i dodać kleksa kwaśnej śmietany.
