Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Basbousa
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Sinistra" data-source="post: 921456" data-attributes="member: 344"><p>Basbousa z przepisu podanego w GP przez <a href="http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,89826620,89915480.html" target="_blank">Issys</a></p><p></p><p>100 g wiórków kokosowych</p><p>2 szkl kaszy manny</p><p>1 tsp cynamonu</p><p>1 op. cukru waniliowego</p><p>3 tsp proszku do pieczenia</p><p>1 szkl mleka</p><p>200 g masła (miękkie) </p><p>na syrop:</p><p>2 szkl cukru </p><p>1 szkl wody</p><p>1 tbsp soku z cytryny</p><p></p><p>Wymieszać wiórki, kaszę, cynamon, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodać masło i mleko, wyrobić. </p><p>Ciasto włożyć do formy i pokroić na kwadraty. Piec ok. 45 minut w 180*. </p><p>Z wody, cukru i soku z cytryny ugotować syrop. Wystudzić </p><p>Upieczone ciasto zalać ostudzonym syropem. Kiedy syrop wsiąknie wyjąć ciasto z blaszki.</p><p></p><p>[ATTACH=full]47721[/ATTACH]</p><p></p><p>Moje uwagi:</p><p>- można całkowicie pominąć wiórki</p><p>- moje łyżeczki proszku były idealnie płaskie a w kolejnych wypiekach będę ilość proszku sukcesywnie zmniejszać; ciasto w ogóle nie rośnie, więc nie wiem po co jest ten proszek</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Sinistra, post: 921456, member: 344"] Basbousa z przepisu podanego w GP przez [URL="http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,89826620,89915480.html"]Issys[/URL] 100 g wiórków kokosowych 2 szkl kaszy manny 1 tsp cynamonu 1 op. cukru waniliowego 3 tsp proszku do pieczenia 1 szkl mleka 200 g masła (miękkie) na syrop: 2 szkl cukru 1 szkl wody 1 tbsp soku z cytryny Wymieszać wiórki, kaszę, cynamon, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodać masło i mleko, wyrobić. Ciasto włożyć do formy i pokroić na kwadraty. Piec ok. 45 minut w 180*. Z wody, cukru i soku z cytryny ugotować syrop. Wystudzić Upieczone ciasto zalać ostudzonym syropem. Kiedy syrop wsiąknie wyjąć ciasto z blaszki. [ATTACH=full]47721[/ATTACH] Moje uwagi: - można całkowicie pominąć wiórki - moje łyżeczki proszku były idealnie płaskie a w kolejnych wypiekach będę ilość proszku sukcesywnie zmniejszać; ciasto w ogóle nie rośnie, więc nie wiem po co jest ten proszek [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Basbousa
Top
Bottom