Bataattilaatikko

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
Cos dla wielbicieli porkkanalaatikko ;) "Nowoczesna" wersja tradycyjnego zapiekanego puree z warzyw korzeniowych - tym razem ze slodkich ziemniakow

bataattilaatikko.JPG

1,5kg batatow (ze 3 spore bataty)
1,5 lyzki miodu spadziowego lub golden sirup
1,5 lyzeczki cynamonu
1/2-3/4 lyzeczki imbiru w proszku
1/2-3/4 lyzeczki kardamonu w proszku
1 jajko
spora lyzka masla

maslo
bulka tarta - najlepiej z ciemnego pieczywa

1. Bataty nakluwamy widelcem w kilkunastu miejscach, smarujemy tluszczem i zapiekamy w 200C az beda miekkie, obieramy ze skorki.
2. W blenderze miksujemy bataty, miod, przyprawy, jajko i maslo
3. Nakladamy do wysmarowanego maslem naczynia zaroodpornego i posypujemy spora iloscia bulki tartej. Na wierzchu ukladamy wiorki z masla.
4. Zapiekamy ok 0,5h w 180C
 

Załączniki

  • bataattilaatikko.JPG
    bataattilaatikko.JPG
    69.6 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy