- Wrz 30, 2007
- 3,567
- 0
- 0
Cos dla wielbicieli porkkanalaatikko
"Nowoczesna" wersja tradycyjnego zapiekanego puree z warzyw korzeniowych - tym razem ze slodkich ziemniakow
1,5kg batatow (ze 3 spore bataty)
1,5 lyzki miodu spadziowego lub golden sirup
1,5 lyzeczki cynamonu
1/2-3/4 lyzeczki imbiru w proszku
1/2-3/4 lyzeczki kardamonu w proszku
1 jajko
spora lyzka masla
maslo
bulka tarta - najlepiej z ciemnego pieczywa
1. Bataty nakluwamy widelcem w kilkunastu miejscach, smarujemy tluszczem i zapiekamy w 200C az beda miekkie, obieramy ze skorki.
2. W blenderze miksujemy bataty, miod, przyprawy, jajko i maslo
3. Nakladamy do wysmarowanego maslem naczynia zaroodpornego i posypujemy spora iloscia bulki tartej. Na wierzchu ukladamy wiorki z masla.
4. Zapiekamy ok 0,5h w 180C

1,5kg batatow (ze 3 spore bataty)
1,5 lyzki miodu spadziowego lub golden sirup
1,5 lyzeczki cynamonu
1/2-3/4 lyzeczki imbiru w proszku
1/2-3/4 lyzeczki kardamonu w proszku
1 jajko
spora lyzka masla
maslo
bulka tarta - najlepiej z ciemnego pieczywa
1. Bataty nakluwamy widelcem w kilkunastu miejscach, smarujemy tluszczem i zapiekamy w 200C az beda miekkie, obieramy ze skorki.
2. W blenderze miksujemy bataty, miod, przyprawy, jajko i maslo
3. Nakladamy do wysmarowanego maslem naczynia zaroodpornego i posypujemy spora iloscia bulki tartej. Na wierzchu ukladamy wiorki z masla.
4. Zapiekamy ok 0,5h w 180C
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: