- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Festiwalowy sernik, specjalnie na te okazje upieklam.
Dno okraglej tortownicy, 23cm, wylozylam krazkiem pergaminu. z folii alumniowej zlozylam dwie opaski, ktorymi pokrylam boki tortownicy tak aby wystawaly ponad jej krawedz ok 2cm. Piec rozgrzalam 165C.
Spod:
160g ciastek z ciemna czekolada
4 lyzki rozpuszczonego masla
Ciasteczka zblendowalam na okruszki drobne, dodalam, maslo i ponownie zblendowalam wszystko razem. Wsypalam do blaszki i wgniotlam dno i boki do polowy wysokosci foremki. Wstawilam do lodowki.
Masa serowa:
900g serka kremowego, uzylam Phili
130g cukru drobnego
500g puree z batatow
nasiona z 1 laski wanilii
1/8 lyzeczki startej galki
1/2 lyzeczki cynamonu
1 mala sucha papryczki chilli, utluczona na platki (lub platkow chilli bez nasion)
4 duze jajka
male lub srednie marshmallows
Serek wlozylam do miski i zmiksowalam, dodajac po drodze cukier, ziemniaczane puree, wanilie i przyprawy. Wtedy zaczelam dodawac po jednym jajku, miksujac dobrze po kazdym. Mase serowa wylalam do foremki, ktora wstawilam do inne wiekszej blachy i wsunelam tak do pieca. Do spodniej blachy wlalam tyle wody, ze siegala ona prawie do polowy foremki z sernikiem. Pieklam 1 godz 20 min.
Sernik wyjelam, przestudzilam i na cieply jeszcze wylozylam marshmallows. Zostawilam do calkowitego wystygniecia. Nastepnie umiescilam sernik w lodowce, na noc.
Nastepnego dnia przed podaniem, potraktowalam marshmallows palnikiem, ale mozna wstawic pod grill.
Bardzo lekki, srednio slodki, wilgotny i bardzo smaczny.

Dno okraglej tortownicy, 23cm, wylozylam krazkiem pergaminu. z folii alumniowej zlozylam dwie opaski, ktorymi pokrylam boki tortownicy tak aby wystawaly ponad jej krawedz ok 2cm. Piec rozgrzalam 165C.
Spod:
160g ciastek z ciemna czekolada
4 lyzki rozpuszczonego masla
Ciasteczka zblendowalam na okruszki drobne, dodalam, maslo i ponownie zblendowalam wszystko razem. Wsypalam do blaszki i wgniotlam dno i boki do polowy wysokosci foremki. Wstawilam do lodowki.
Masa serowa:
900g serka kremowego, uzylam Phili
130g cukru drobnego
500g puree z batatow
nasiona z 1 laski wanilii
1/8 lyzeczki startej galki
1/2 lyzeczki cynamonu
1 mala sucha papryczki chilli, utluczona na platki (lub platkow chilli bez nasion)
4 duze jajka
male lub srednie marshmallows
Serek wlozylam do miski i zmiksowalam, dodajac po drodze cukier, ziemniaczane puree, wanilie i przyprawy. Wtedy zaczelam dodawac po jednym jajku, miksujac dobrze po kazdym. Mase serowa wylalam do foremki, ktora wstawilam do inne wiekszej blachy i wsunelam tak do pieca. Do spodniej blachy wlalam tyle wody, ze siegala ona prawie do polowy foremki z sernikiem. Pieklam 1 godz 20 min.
Sernik wyjelam, przestudzilam i na cieply jeszcze wylozylam marshmallows. Zostawilam do calkowitego wystygniecia. Nastepnie umiescilam sernik w lodowce, na noc.
Nastepnego dnia przed podaniem, potraktowalam marshmallows palnikiem, ale mozna wstawic pod grill.
Bardzo lekki, srednio slodki, wilgotny i bardzo smaczny.



Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: