- Sty 3, 2009
- 27,947
- 2,293
- 113
To zmodyfikowany przepis Nigelli z książki "Nigella gryzie", wpisuję na prośbę Kawy.
2 bataty (jakieś 500 - 600 g)
1 czerwona papryka i 1 żółta papryka (albo pomarańczowa, byle nie zielona)
1 czerwona cebula
6-10 ząbków czosnku
suszone oregano (jakieś 2 łyżeczki)
125 g sera halloumi (ostatnio używam sera Jadel z Lidla, tego jasnego; pieczony zachowuje fason, podobnie jak halloumi)
4 łyżki oliwy
sól
czarny pieprz
Bataty obrać i pokroić w kostkę o boku około 2-3 cm. Paprykę pokroić w kwadraty boku 2-3 cm. Można część batatów zastąpić ziemniakami, ale trzeba je drobniej pokroić, bo dłużej się pieką. Cebulę pokroić na ósemki. Czosnku nie obierać, ząbki przepołowić. Bataty, paprykę, cebulę i czosnek wymieszać w żaroodpornym naczyniu z oliwą, doprawić suto pieprzem, oregano, trochę posolić (tu ostrożnie, ser jest bardzo słony).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC, piec około 40 minut, aż bataty prawie osiągną odpowiadającą nam miękkość. Wtedy na wierzch kładziemy plasterki sera i jeszcze zapiekamy przez około 5 minut aż ser się nieco zezłoci i zmięknie.
2 bataty (jakieś 500 - 600 g)
1 czerwona papryka i 1 żółta papryka (albo pomarańczowa, byle nie zielona)
1 czerwona cebula
6-10 ząbków czosnku
suszone oregano (jakieś 2 łyżeczki)
125 g sera halloumi (ostatnio używam sera Jadel z Lidla, tego jasnego; pieczony zachowuje fason, podobnie jak halloumi)
4 łyżki oliwy
sól
czarny pieprz
Bataty obrać i pokroić w kostkę o boku około 2-3 cm. Paprykę pokroić w kwadraty boku 2-3 cm. Można część batatów zastąpić ziemniakami, ale trzeba je drobniej pokroić, bo dłużej się pieką. Cebulę pokroić na ósemki. Czosnku nie obierać, ząbki przepołowić. Bataty, paprykę, cebulę i czosnek wymieszać w żaroodpornym naczyniu z oliwą, doprawić suto pieprzem, oregano, trochę posolić (tu ostrożnie, ser jest bardzo słony).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC, piec około 40 minut, aż bataty prawie osiągną odpowiadającą nam miękkość. Wtedy na wierzch kładziemy plasterki sera i jeszcze zapiekamy przez około 5 minut aż ser się nieco zezłoci i zmięknie.
Ostatnia edycja: