Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Bataty pieczone z papryką
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="yrsa" data-source="post: 1565160" data-attributes="member: 13254"><p>To zmodyfikowany przepis Nigelli z książki "Nigella gryzie", wpisuję na prośbę Kawy.</p><p></p><p>2 bataty (jakieś 500 - 600 g)</p><p>1 czerwona papryka i 1 żółta papryka (albo pomarańczowa, byle nie zielona)</p><p>1 czerwona cebula</p><p>6-10 ząbków czosnku</p><p>suszone oregano (jakieś 2 łyżeczki)</p><p>125 g sera halloumi (ostatnio używam sera Jadel z Lidla, tego jasnego; pieczony zachowuje fason, podobnie jak halloumi)</p><p>4 łyżki oliwy</p><p>sól</p><p>czarny pieprz</p><p></p><p>Bataty obrać i pokroić w kostkę o boku około 2-3 cm. Paprykę pokroić w kwadraty boku 2-3 cm. Można część batatów zastąpić ziemniakami, ale trzeba je drobniej pokroić, bo dłużej się pieką. Cebulę pokroić na ósemki. Czosnku nie obierać, ząbki przepołowić. Bataty, paprykę, cebulę i czosnek wymieszać w żaroodpornym naczyniu z oliwą, doprawić suto pieprzem, oregano, trochę posolić (tu ostrożnie, ser jest bardzo słony).</p><p></p><p>Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC, piec około 40 minut, aż bataty prawie osiągną odpowiadającą nam miękkość. Wtedy na wierzch kładziemy plasterki sera i jeszcze zapiekamy przez około 5 minut aż ser się nieco zezłoci i zmięknie.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="yrsa, post: 1565160, member: 13254"] To zmodyfikowany przepis Nigelli z książki "Nigella gryzie", wpisuję na prośbę Kawy. 2 bataty (jakieś 500 - 600 g) 1 czerwona papryka i 1 żółta papryka (albo pomarańczowa, byle nie zielona) 1 czerwona cebula 6-10 ząbków czosnku suszone oregano (jakieś 2 łyżeczki) 125 g sera halloumi (ostatnio używam sera Jadel z Lidla, tego jasnego; pieczony zachowuje fason, podobnie jak halloumi) 4 łyżki oliwy sól czarny pieprz Bataty obrać i pokroić w kostkę o boku około 2-3 cm. Paprykę pokroić w kwadraty boku 2-3 cm. Można część batatów zastąpić ziemniakami, ale trzeba je drobniej pokroić, bo dłużej się pieką. Cebulę pokroić na ósemki. Czosnku nie obierać, ząbki przepołowić. Bataty, paprykę, cebulę i czosnek wymieszać w żaroodpornym naczyniu z oliwą, doprawić suto pieprzem, oregano, trochę posolić (tu ostrożnie, ser jest bardzo słony). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC, piec około 40 minut, aż bataty prawie osiągną odpowiadającą nam miękkość. Wtedy na wierzch kładziemy plasterki sera i jeszcze zapiekamy przez około 5 minut aż ser się nieco zezłoci i zmięknie. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Bataty pieczone z papryką
Top
Bottom