Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Bataty zapiekane z masłem orzechowym
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="yrsa" data-source="post: 1565157" data-attributes="member: 13254"><p>Przepis z mojej ulubionej książki &quot;River Cottage Veg Every Day&quot; Hugh Fearnley-Whittingstalla.</p><p></p><p>1 kg batatów</p><p>2 łyżki oleju słonecznikowego plus trochę do wysmarowania formy (użyłam oliwy)</p><p>1 czerwone chili, drobno posiekane (pestki usunąć) lub 1 łyżeczka suszonych płatków chili</p><p>3 ząbki czosnku, drobno posiekane</p><p>250 ml śmietany (w oryginale double cream, czyli 48% tłuszczu, ja użyłam 18% śmietany Pilos)</p><p>150 g masła orzechowego z kawałkami orzechów, niesłodzonego (użyłam masła z Lidla z dodatkiem cukru)</p><p>skórka otarta z 1 limonki plus 2 łyżeczki soku z tejże</p><p>sól</p><p>świeżo mielony czarny pieprz</p><p></p><p></p><p>Piekarnik rozgrzać do 190oC, naczynie do zapiekania lekko natłuścić. </p><p>Bataty obrać i pokroić na plastry grubości monety. Wymieszać je w dużej misce z łyżką oleju (dałam więcej), chili, czosnkiem, śmietaną (tej z kolei dałam nieco mniej), solą i pieprzem.</p><p>Połowę batatów ułożyć w miarę płasko w naczyniu do zapiekania. </p><p>Masło orzechowe ubić z pozostałym olejem, sokiem z limonki i skórką i ułożyć kupkami na batatach. Przykryć drugą częścią ziemniaków. Jeśli w misce została śmietana, to rozsmarować ją po wierzchu dania. </p><p>Całość przykryć folią aluminiową i piec przez 20 minut, a potem kolejne 30 minut bez folii. Ja na koniec jeszcze raz przykryłam folią bo wierzchnia warstwa była twardawa, a spód miękki. Podawać z sałatą dla zrównoważenia słodyczy zapiekanki.</p><p></p><p>Zdjęcia nie ma, bo byłam strasznie głodna. Przyznam, że nie wiem, ile dałam masła orzechowego, bo nakładałam łyżką na oko. Raczej nieco mniej niż w przepisie, a następnym razem dam jeszcze mniej, chyba że dorwę niesłodzone. Na drugi dzień dojadłam zapiekankę na zimno i chyba jeszcze bardziej mi smakowała.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="yrsa, post: 1565157, member: 13254"] Przepis z mojej ulubionej książki "River Cottage Veg Every Day" Hugh Fearnley-Whittingstalla. 1 kg batatów 2 łyżki oleju słonecznikowego plus trochę do wysmarowania formy (użyłam oliwy) 1 czerwone chili, drobno posiekane (pestki usunąć) lub 1 łyżeczka suszonych płatków chili 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 250 ml śmietany (w oryginale double cream, czyli 48% tłuszczu, ja użyłam 18% śmietany Pilos) 150 g masła orzechowego z kawałkami orzechów, niesłodzonego (użyłam masła z Lidla z dodatkiem cukru) skórka otarta z 1 limonki plus 2 łyżeczki soku z tejże sól świeżo mielony czarny pieprz Piekarnik rozgrzać do 190oC, naczynie do zapiekania lekko natłuścić. Bataty obrać i pokroić na plastry grubości monety. Wymieszać je w dużej misce z łyżką oleju (dałam więcej), chili, czosnkiem, śmietaną (tej z kolei dałam nieco mniej), solą i pieprzem. Połowę batatów ułożyć w miarę płasko w naczyniu do zapiekania. Masło orzechowe ubić z pozostałym olejem, sokiem z limonki i skórką i ułożyć kupkami na batatach. Przykryć drugą częścią ziemniaków. Jeśli w misce została śmietana, to rozsmarować ją po wierzchu dania. Całość przykryć folią aluminiową i piec przez 20 minut, a potem kolejne 30 minut bez folii. Ja na koniec jeszcze raz przykryłam folią bo wierzchnia warstwa była twardawa, a spód miękki. Podawać z sałatą dla zrównoważenia słodyczy zapiekanki. Zdjęcia nie ma, bo byłam strasznie głodna. Przyznam, że nie wiem, ile dałam masła orzechowego, bo nakładałam łyżką na oko. Raczej nieco mniej niż w przepisie, a następnym razem dam jeszcze mniej, chyba że dorwę niesłodzone. Na drugi dzień dojadłam zapiekankę na zimno i chyba jeszcze bardziej mi smakowała. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Bataty zapiekane z masłem orzechowym
Bottom