Batoniki orzechowo-zbożowe

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,041
6,495
113
Batoniki orzechowo-zbożowe

Źródło przepisu: http://www.kuchnia.tv/kuchnia_przepis_0-0-...wo-zbozowe.html

Składniki:
2 szklanki płatków owsianych (nie błyskawicznych)
1 szklanka orzechów ziemnych, niesolonych, całych lub posiekanych
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki rodzynek
1/4 szklanki pestek słonecznika, niesolonych
1/4 szklanki pestek dyni, niesolonych
1 szklanka masła z orzechów ziemnych
1 szklanka złocistego cukru trzcinowego
75 g niesolonego masła
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki miałkiej soli
1 duże jajko

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C. Natłuść kwadratową foremkę o boku 20 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia tak, żeby brzegi papieru były dłuższe i wystawały poza formę. W dużej misce wymieszaj płatki, orzechy, rodzynki i pestki. W rondlu, na średnim ogniu, roztop masło orzechowe, cukier i masło z ekstraktem waniliowym, przyprawami i solą. Zalej zawartość miski maślaną mieszaniną i szybko wymieszaj. Dodaj jajko, wymieszaj i przełóż do przygotowanej formy. Ugnieć masę palcami zanurzonymi w zimnej wodzie i piecz przez 30 min. Następnie odstaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki na 2 godziny przed pokrojeniem.

Moja wersja:
Orzechy ziemne miałam tylko solone, więc je po prostu wypłukałam.
Rodzynki zastąpiłam suszonymi żurawinami, a wiórki kokosowe - płatkami migdałów.
Orzechy i pestki sypałam trochę na oko, więc wyszło mi więcej masy (do której dołożyłam jeszcze jedno żółtko i odrobinę masła) - w sam raz na kwadratową tortownicę o boku 24 cm.
Zrezygnowałam z korzennych przypraw.
Batoniki są smaczne i sycące. W sam raz na przekąskę w pracy i szkole.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,732
612
113
ja k tylko kupie masło orzechowe robię
lecker.gif
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,732
612
113
właśnie się pieką- tu po wyjęciu , w całości , nie wiem czy dam radę zrobić w formie batonów zdjęcie
orzechowy_347.jpg
 

Załączniki

  • orzechowy_347.jpg
    orzechowy_347.jpg
    196.1 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,041
6,495
113
Mam nadzieję, że Ci zasmakują. Ostatnio sprawdziły mi się na działce jako pożywna i wzmacniająca siły przekąska zastępująca obiad.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,732
612
113
myślę ,że posmakują bo nie ma w nich niczego co bym nie lubiła
-przypraw te z nie dałam
-sezam dosypiałam bo wiórek dałam 1/4 szklanki
- dałam żurawinę suszona 1/2 szklanki + garść rodzynek
reszta wg przepisu
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
No, zrobilam dzisiaj- dla mojej zguby
rofl.gif

Wyszly pyyszne! Nie mozna sie od nich oderwac..
lecker.gif

A jeszcze pokroilam je na male kwadraty, takie na jeden raz do buzi... to juz w ogole...
dump.gif

rofl.gif

Fajnie sie je
baa.gif


Zrobilam z wszystkimi skladnikami podanymi w przepisie, przyprawy tez dodalam,
ale rodzynek mialam troche mniej, - jakas garstke. (wiecej nie mialam).
Aha, dodalam mix do salatek, a w nim slonecznik, pestki z dyni i orzeszki pini- paczuszka 175 g. - wsypalam calosc, bo to zamiast rodzynek
icon_wink.gif

I z rozpedu, (- bo patrzylam na skladniki i po kolei, az do konca, wszystko wsypywalam do miski) - calosc zagniotlam razem
rofl.gif

Czyli nic nie rozpuszczalam
icon_mrgreen.gif

Jakiez bylo moje zdziwienie, jak doszlam do momentu, w ktorym jest, ze "maslo (itd) trzeba rozpuscic"
rofl.gif
)
Wczesniej przepis oczywiscie czytalam, nawet pare razy
rofl.gif


Wyszlo super! Bardzo nam smakuje, wiec przepis juz wszedl na stale
icon_biggrin.gif

Joanno, bardzo dziekuje za podzielenie sie przepisem
cvety.gif
anbetung.gif


PICT002_8.JPG
 

Załączniki

  • PICT002_8.JPG
    PICT002_8.JPG
    62.6 KB · Wyświetleń: 0

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Margot, ja wiem, ja to poprostu wiem, ze akurat TE batoniki w biodra nie ida.
Tak pyszne, nie moga sie poprostu tak rozejsc,
dontknow.gif
Trzeba je koniecznie upiec, chociazby tylko dla samego zdrowia.





rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy