- Lis 28, 2005
- 34,041
- 6,495
- 113
Batoniki orzechowo-zbożowe
Źródło przepisu: http://www.kuchnia.tv/kuchnia_przepis_0-0-...wo-zbozowe.html
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych (nie błyskawicznych)
1 szklanka orzechów ziemnych, niesolonych, całych lub posiekanych
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki rodzynek
1/4 szklanki pestek słonecznika, niesolonych
1/4 szklanki pestek dyni, niesolonych
1 szklanka masła z orzechów ziemnych
1 szklanka złocistego cukru trzcinowego
75 g niesolonego masła
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki miałkiej soli
1 duże jajko
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C. Natłuść kwadratową foremkę o boku 20 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia tak, żeby brzegi papieru były dłuższe i wystawały poza formę. W dużej misce wymieszaj płatki, orzechy, rodzynki i pestki. W rondlu, na średnim ogniu, roztop masło orzechowe, cukier i masło z ekstraktem waniliowym, przyprawami i solą. Zalej zawartość miski maślaną mieszaniną i szybko wymieszaj. Dodaj jajko, wymieszaj i przełóż do przygotowanej formy. Ugnieć masę palcami zanurzonymi w zimnej wodzie i piecz przez 30 min. Następnie odstaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki na 2 godziny przed pokrojeniem.
Moja wersja:
Orzechy ziemne miałam tylko solone, więc je po prostu wypłukałam.
Rodzynki zastąpiłam suszonymi żurawinami, a wiórki kokosowe - płatkami migdałów.
Orzechy i pestki sypałam trochę na oko, więc wyszło mi więcej masy (do której dołożyłam jeszcze jedno żółtko i odrobinę masła) - w sam raz na kwadratową tortownicę o boku 24 cm.
Zrezygnowałam z korzennych przypraw.
Batoniki są smaczne i sycące. W sam raz na przekąskę w pracy i szkole.
Źródło przepisu: http://www.kuchnia.tv/kuchnia_przepis_0-0-...wo-zbozowe.html
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych (nie błyskawicznych)
1 szklanka orzechów ziemnych, niesolonych, całych lub posiekanych
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki rodzynek
1/4 szklanki pestek słonecznika, niesolonych
1/4 szklanki pestek dyni, niesolonych
1 szklanka masła z orzechów ziemnych
1 szklanka złocistego cukru trzcinowego
75 g niesolonego masła
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki miałkiej soli
1 duże jajko
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C. Natłuść kwadratową foremkę o boku 20 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia tak, żeby brzegi papieru były dłuższe i wystawały poza formę. W dużej misce wymieszaj płatki, orzechy, rodzynki i pestki. W rondlu, na średnim ogniu, roztop masło orzechowe, cukier i masło z ekstraktem waniliowym, przyprawami i solą. Zalej zawartość miski maślaną mieszaniną i szybko wymieszaj. Dodaj jajko, wymieszaj i przełóż do przygotowanej formy. Ugnieć masę palcami zanurzonymi w zimnej wodzie i piecz przez 30 min. Następnie odstaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki na 2 godziny przed pokrojeniem.
Moja wersja:
Orzechy ziemne miałam tylko solone, więc je po prostu wypłukałam.
Rodzynki zastąpiłam suszonymi żurawinami, a wiórki kokosowe - płatkami migdałów.
Orzechy i pestki sypałam trochę na oko, więc wyszło mi więcej masy (do której dołożyłam jeszcze jedno żółtko i odrobinę masła) - w sam raz na kwadratową tortownicę o boku 24 cm.
Zrezygnowałam z korzennych przypraw.
Batoniki są smaczne i sycące. W sam raz na przekąskę w pracy i szkole.
Ostatnią edycję dokonał moderator: