Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Batoniki orzechowo-zbożowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 908930" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Batoniki orzechowo-zbożowe</strong></p><p></p><p>Źródło przepisu: <a href="http://www.kuchnia.tv/kuchnia_przepis_0-0-3411_batoniki-orzechowo-zbozowe.html" target="_blank">http://www.kuchnia.tv/kuchnia_przepis_0-0-...wo-zbozowe.html</a></p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>2 szklanki płatków owsianych (nie błyskawicznych)</p><p>1 szklanka orzechów ziemnych, niesolonych, całych lub posiekanych</p><p>1/2 szklanki wiórków kokosowych</p><p>1/2 szklanki rodzynek</p><p>1/4 szklanki pestek słonecznika, niesolonych</p><p>1/4 szklanki pestek dyni, niesolonych</p><p>1 szklanka masła z orzechów ziemnych</p><p>1 szklanka złocistego cukru trzcinowego</p><p>75 g niesolonego masła</p><p>2 łyżeczki ekstraktu waniliowego</p><p>1 łyżeczka mielonego cynamonu</p><p>1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej</p><p>1/2 łyżeczki miałkiej soli</p><p>1 duże jajko</p><p></p><p><strong>Przygotowanie:</strong></p><p>Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C. Natłuść kwadratową foremkę o boku 20 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia tak, żeby brzegi papieru były dłuższe i wystawały poza formę. W dużej misce wymieszaj płatki, orzechy, rodzynki i pestki. W rondlu, na średnim ogniu, roztop masło orzechowe, cukier i masło z ekstraktem waniliowym, przyprawami i solą. Zalej zawartość miski maślaną mieszaniną i szybko wymieszaj. Dodaj jajko, wymieszaj i przełóż do przygotowanej formy. Ugnieć masę palcami zanurzonymi w zimnej wodzie i piecz przez 30 min. Następnie odstaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki na 2 godziny przed pokrojeniem.</p><p></p><p><strong>Moja wersja:</strong></p><p>Orzechy ziemne miałam tylko solone, więc je po prostu wypłukałam.</p><p>Rodzynki zastąpiłam suszonymi żurawinami, a wiórki kokosowe - płatkami migdałów.</p><p>Orzechy i pestki sypałam trochę na oko, więc wyszło mi więcej masy (do której dołożyłam jeszcze jedno żółtko i odrobinę masła) - w sam raz na kwadratową tortownicę o boku 24 cm.</p><p>Zrezygnowałam z korzennych przypraw. </p><p>Batoniki są smaczne i sycące. W sam raz na przekąskę w pracy i szkole.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 908930, member: 1024"] [B]Batoniki orzechowo-zbożowe[/B] Źródło przepisu: [URL="http://www.kuchnia.tv/kuchnia_przepis_0-0-3411_batoniki-orzechowo-zbozowe.html"]http://www.kuchnia.tv/kuchnia_przepis_0-0-...wo-zbozowe.html[/URL] [B]Składniki:[/B] 2 szklanki płatków owsianych (nie błyskawicznych) 1 szklanka orzechów ziemnych, niesolonych, całych lub posiekanych 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki rodzynek 1/4 szklanki pestek słonecznika, niesolonych 1/4 szklanki pestek dyni, niesolonych 1 szklanka masła z orzechów ziemnych 1 szklanka złocistego cukru trzcinowego 75 g niesolonego masła 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki miałkiej soli 1 duże jajko [B]Przygotowanie:[/B] Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C. Natłuść kwadratową foremkę o boku 20 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia tak, żeby brzegi papieru były dłuższe i wystawały poza formę. W dużej misce wymieszaj płatki, orzechy, rodzynki i pestki. W rondlu, na średnim ogniu, roztop masło orzechowe, cukier i masło z ekstraktem waniliowym, przyprawami i solą. Zalej zawartość miski maślaną mieszaniną i szybko wymieszaj. Dodaj jajko, wymieszaj i przełóż do przygotowanej formy. Ugnieć masę palcami zanurzonymi w zimnej wodzie i piecz przez 30 min. Następnie odstaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki na 2 godziny przed pokrojeniem. [B]Moja wersja:[/B] Orzechy ziemne miałam tylko solone, więc je po prostu wypłukałam. Rodzynki zastąpiłam suszonymi żurawinami, a wiórki kokosowe - płatkami migdałów. Orzechy i pestki sypałam trochę na oko, więc wyszło mi więcej masy (do której dołożyłam jeszcze jedno żółtko i odrobinę masła) - w sam raz na kwadratową tortownicę o boku 24 cm. Zrezygnowałam z korzennych przypraw. Batoniki są smaczne i sycące. W sam raz na przekąskę w pracy i szkole. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Batoniki orzechowo-zbożowe
Bottom