Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Batoniki serowo-karmelowe z orzechową kruszonką
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="dziunia" data-source="post: 776223" data-attributes="member: 151"><p>Do zrobienia tych batoników zainspirował mnie wpis na blogu Małgoś.dz. o kruchych kwadratach z serem i czekoladą: <a href="http://pieprzczywanilia.blogspot.com/2008/11/kruche-kwadraty-z-serkiem-i-czekolad.html" target="_blank">http://pieprzczywanilia.blogspot.com/2008/...i-czekolad.html</a> oraz następny wpis z tego samego bloga o maślano karmelowych ciasteczkach: <a href="http://pieprzczywanilia.blogspot.com/2008/02/malano-karmelowe-ciasteczka-dla-sodkich.html" target="_blank">http://pieprzczywanilia.blogspot.com/2008/...la-sodkich.html</a> Połączyłam poniekąd oba przepisy dodając parę innych rzeczy i powstały bardzo smaczne batoniki, przepis poniżej:</p><p></p><p>Składniki na blachę o wymiarach ok. 25x40 cm, wychodzi ok. 30 batoników</p><p></p><p><u>Ciasto:</u></p><p></p><p>- 1 szklanka płatków owsianych</p><p>- 1,5 szklanki mąki pszennej</p><p>- 200 g masła zimnego w kawałkach</p><p>- 1 łyżka <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=21573" target="_blank">cukru waniliowego</a></p><p><a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=21573" target="_blank"></a>- 1/2 łyżeczki soli</p><p></p><p><u>dodatkowo:</u></p><p><u></u>- 10 dag orzechów laskowych lub innych</p><p></p><p><u>Nadzienie:</u></p><p><u></u></p><p>- 1/2 kg serka kremowego</p><p>- 1 mała puszka masy krówkowej</p><p>- 2 jajka</p><p>- 1 łyżka maizeny/mąki ziemniaczanej/budyniu waniliowego (ja użyłam custardu w proszku)</p><p>- 1/2 szklanki cukru</p><p>- 1 łyżka <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=21573" target="_blank">cukru waniliowego</a></p><p><a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=21573" target="_blank"></a></p><p>Składniki ciasta wrzucić do malaksera i wyrobić do otrzymania kruszonki, lub rozetrzeć szybko palcami. Połowę ciasta wysypać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, lekko ugnieść i podpiec w 200*C przez ok. 10 minut. Do pozostałej części kruszonki dodac rozdrobnione orzechy (mogą byc zmielone całkowicie, u mnie raczej w dużych kawałkach) i odstawić na bok. </p><p>Ser przełożyc do miski, wymieszać z cukrem i maizeną, dodać jajka i ponownie wymieszać. Ser wyłożyć na podpieczony spód, na to wyłożyć kleksy masy krówkowej i lekko przemieszać widelcem aż zrobią sie esy-floresy. Resztą ciasta z orzechami posypać równomiernie nadzienie i piec wszystko ok. 30-35 minut w 180*C. Kroić po wystygnięciu na podłużne kawałki - batoniki.</p><p></p><p>[ATTACH=full]35113[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="dziunia, post: 776223, member: 151"] Do zrobienia tych batoników zainspirował mnie wpis na blogu Małgoś.dz. o kruchych kwadratach z serem i czekoladą: [URL="http://pieprzczywanilia.blogspot.com/2008/11/kruche-kwadraty-z-serkiem-i-czekolad.html"]http://pieprzczywanilia.blogspot.com/2008/...i-czekolad.html[/URL] oraz następny wpis z tego samego bloga o maślano karmelowych ciasteczkach: [URL="http://pieprzczywanilia.blogspot.com/2008/02/malano-karmelowe-ciasteczka-dla-sodkich.html"]http://pieprzczywanilia.blogspot.com/2008/...la-sodkich.html[/URL] Połączyłam poniekąd oba przepisy dodając parę innych rzeczy i powstały bardzo smaczne batoniki, przepis poniżej: Składniki na blachę o wymiarach ok. 25x40 cm, wychodzi ok. 30 batoników [U]Ciasto:[/U] - 1 szklanka płatków owsianych - 1,5 szklanki mąki pszennej - 200 g masła zimnego w kawałkach - 1 łyżka [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=21573"]cukru waniliowego [/URL]- 1/2 łyżeczki soli [U]dodatkowo: [/U]- 10 dag orzechów laskowych lub innych [U]Nadzienie: [/U] - 1/2 kg serka kremowego - 1 mała puszka masy krówkowej - 2 jajka - 1 łyżka maizeny/mąki ziemniaczanej/budyniu waniliowego (ja użyłam custardu w proszku) - 1/2 szklanki cukru - 1 łyżka [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=21573"]cukru waniliowego [/URL] Składniki ciasta wrzucić do malaksera i wyrobić do otrzymania kruszonki, lub rozetrzeć szybko palcami. Połowę ciasta wysypać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, lekko ugnieść i podpiec w 200*C przez ok. 10 minut. Do pozostałej części kruszonki dodac rozdrobnione orzechy (mogą byc zmielone całkowicie, u mnie raczej w dużych kawałkach) i odstawić na bok. Ser przełożyc do miski, wymieszać z cukrem i maizeną, dodać jajka i ponownie wymieszać. Ser wyłożyć na podpieczony spód, na to wyłożyć kleksy masy krówkowej i lekko przemieszać widelcem aż zrobią sie esy-floresy. Resztą ciasta z orzechami posypać równomiernie nadzienie i piec wszystko ok. 30-35 minut w 180*C. Kroić po wystygnięciu na podłużne kawałki - batoniki. [ATTACH=full]35113[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Batoniki serowo-karmelowe z orzechową kruszonką
Top
Bottom