Batoniki zbożowo - bakaliowe

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Znalazłam przepis na pyszne batoniki: http://www.mykitchensnippets.com/2008/05/h...anola-bars.html, więc się dzielę
icon_smile.gif
.

Składniki:
2 szklanki płatków owsianych (u mnie mieszanka płatków, dmuchanej pszenicy i dmuchanego prosa w równych proporcjach)
0,75 szklanki płatków migdałowych
0,5 szklanki niesłodzonego suszonego kokosu (ja dałam płatki)
0,25 szklanki sezamu
2 szklanki siekanych suszonych owoców (u mnie żurawina, wiśnie i rodzynki w równych proporcjach, nie siekałam)
0,5 szklanki miodu (u mnie gryczany)
1 szklanka niesolonego masła orzechowego (ja dałam gładkie chociaż przepis wołał o takie z kawałkami orzechów)
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
0,5 łyżeczki soli (pominęłam, bo miałam solone masło)

Wykonanie:
Natłuścić foremkę o wymiarach 22 x 22 cm i wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową (ja wyłożyłam folią przezroczystą i odpuściłam sobie smarowanie). Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
Rozłożyć płatki, migdały na blasze do pieczenia, umieścić w piekarniku na 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać kokos i sezam i opiekać przez kolejne 2 minuty.
W międzyczasie połączyć w garnku miód, masło orzechowe, wanilię i sól, umieścić na średnim ogniu i ogrzewać aż wszystkie składniki się połączą.
Kiedy mikstura z płatków jest gotowa przełożyć ją natychmiast do mieszaniny w garnku, dodać suszone owoce i wymieszać do połączenia składników.
Przełożyć masę do foremki, rozgnieść dokładnie i dobrze docisnąć (w przeciwnym razie może się kruszyć). Ostudzić i pokroić na kawałki. Przechowywać w pudełku do tygodnia (ja zwinęłam w folię i włożyłam do lodówki).

Moje uwagi:
Batoniki są pyszne, nie za słodkie (a ja bardzo mało słodzę, wiec można zwiększyć ilość miodu), nie miałam płatków migdałowych, więc pokroiłam zwykłe migdały ze skórką, myślę, że to dobry pomysł, bo przyjemnie chrupią, moim zdaniem kluczowe są tutaj jakieś kwaskowate owoce, żeby nie było mdłe. Następnym razem dodam może płatki kukurydziane, myślę że będą pasować, podobnie jak suszone morele i kandyzowany imbir, oczywiście nie wszystko na raz
icon_mrgreen.gif
. Aha, ja zrobiłam z połowy porcji, w keksówce 12 x 22 cm, to był błąd, wielki błąd
rofl.gif
. Polecam.

Zdjęcie jak oddadzą słońce
icon_rolleyes.gif
.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Margot na Ciebie zawsze mogę liczyć
bussi.gif
. Wiesz, moje wyglądają podobnie, w przekroju troszkę inna faktura przez te dmuchane dodatki, roboty z nimi tyle co nic, a jeszcze szybciej się zjada, to jest bardzo dobra kompozycja, chociaż mam ochotę poeksperymentować
icon_smile.gif
.
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Właśnie doczytałam, że autorka gotowe batoniki dodatkowo grilluje przez 10 minut w temp. 150 stopni C, wtedy można batoniki przechowywać dłużej niż tydzień. Ona proponuje jako dodatki słonecznik, orzechy arachidowe, zarodki pszenne, ale przyznam, że mnie również najbardziej skusiła wersja podstawowa.
 

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Bardzo kuszące składniki, ten miód i masło orzechowe, które absolutnie uwielbiam, zamiast zwykłego...
mniam.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Ja robię podobne, tylko nigdy nie podprażałam samych składników w piekarniku. Rozpuszczam w garnku miód i masło ( zwykłe, z orzechowym nie próbowałam), do tego płatki, rodzymki, sezam, skórka pomarańczowa, wiórki kokosowe, mieszam, rumieni się samo. Potem do naczynia żaroodpornego i zapiekam.
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Mała_Mi ja nie mogę zwykłego masła, dlatego z orzechowym, ale ono nadaje pięknego aromatu i smaku, myślę, że też by Ci ta wersja smakowała.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Izoldo - ja przyznam , ze od dłuższego czasu już się "noszę z zamiarem" kupienia orzechowego masła, tylko odwagi jakoś nie mam
rofl.gif
cena tez nie zachęca do eksperymentów
icon_wink.gif
jeśli by miało potem dogorywać gdzieś w zakamarkach lodówki, niechciane. Wyobrażałam sobie, że jest słodkie, ale potem powiedziano mi, że jest słonawe w smaku, więc już sama nie wiem.

Izoldo, jak ono mniej więcej smakuje?
icon_smile.gif
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Mała_Mi @ 24 Jun 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=867390Izoldo - ja przyznam , ze od dłuższego czasu już się "noszę z zamiarem" kupienia orzechowego masła, tylko odwagi jakoś nie mam
rofl.gif
cena tez nie zachęca do eksperymentów
icon_wink.gif
jeśli by miało potem dogorywać gdzieś w zakamarkach lodówki, niechciane. Wyobrażałam sobie, że jest słodkie, ale potem powiedziano mi, że jest słonawe w smaku, więc już sama nie wiem.

Izoldo, jak ono mniej więcej smakuje?
icon_smile.gif
Mała_Mi to zależy jakie masło kupisz, najlepiej takie bez soli i cukru, firma Primavika takie produkuje i ono ma największą zawartość orzechów w produkcie jakie do tej pory udało mi sie znaleźć, takie masło naturalne bardzo w smaku przypomina orzechy arachidowe, jest leciutko słodkawe (ale nie słodkie), mam na myśli to masło bez soli i cukru, bo solone jest właśnie lekko słone, ale mi ten smak odpowiada, bardzo lubię masło orzechowe, myślę że nie będzie Ci zalegać, jeśli lubisz smak orzechów, część wykorzystasz do mojego przepisu
icon_mrgreen.gif
, a resztę np. na kokosowe kuleczki z Goa.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Smak orzechów lubię, bardzo dziękuję za odpowiedź
icon_biggrin.gif
 

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Mała_Mi @ 24 Jun 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=867390Izoldo - ja przyznam , ze od dłuższego czasu już się "noszę z zamiarem" kupienia orzechowego masła, tylko odwagi jakoś nie mam
rofl.gif
cena tez nie zachęca do eksperymentów
icon_wink.gif
jeśli by miało potem dogorywać gdzieś w zakamarkach lodówki, niechciane. Wyobrażałam sobie, że jest słodkie, ale potem powiedziano mi, że jest słonawe w smaku, więc już sama nie wiem.

Izoldo, jak ono mniej więcej smakuje?
icon_smile.gif
Ja się wtrącę
icon_wink.gif
Nie, nie jest wcale słodkie, ale znakomicie komponuje się ze słodkimi dodatkami (banan, dżem, rodzynki czy daktyle). Dobrej jakości powinno smakować jak orzeszki ziemne, tylko w innej konsystencji
icon_smile.gif
. Ja używam masła Sante 90% orzeszków (nie chrunchy, gładkie) i nie wyobrażam sobie bez niego mojej kuchni, smaruję nim kanapki, naleśniki, herbatniki, mieszam z naturalnymi bądź waniliowymi serkami homo.
Sante kosztuje u mnie ok 8 zł, ale za 350g i jest dość wydajne.

Polecam!

EDIT: Izoldo, pisałyśmy równocześnie
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Lud - także wielkie dzięki
icon_biggrin.gif
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Lud_ masło orzechowe dla mnie jest leciutko słodkawe, ale dla mnie orzechy też są lekko słodkie, to masło o którym wcześniej pisałam ma 95% orzechów
icon_smile.gif
.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
DLa mnie jest słone - przynajmniej te co smakowałam - oryginalne z USA co w prezencie dostałam (
cvety.gif
) i to z lidla, kótre mieli w ofercie amerynanckiej
icon_wink.gif

Słone jak solony orzeszek
icon_mrgreen.gif


rofl.gif
głupawka, przepraszam.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy