- Lut 28, 2006
- 7,620
- 1
- 38
Znalazłam przepis na pyszne batoniki: http://www.mykitchensnippets.com/2008/05/h...anola-bars.html, więc się dzielę
.
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych (u mnie mieszanka płatków, dmuchanej pszenicy i dmuchanego prosa w równych proporcjach)
0,75 szklanki płatków migdałowych
0,5 szklanki niesłodzonego suszonego kokosu (ja dałam płatki)
0,25 szklanki sezamu
2 szklanki siekanych suszonych owoców (u mnie żurawina, wiśnie i rodzynki w równych proporcjach, nie siekałam)
0,5 szklanki miodu (u mnie gryczany)
1 szklanka niesolonego masła orzechowego (ja dałam gładkie chociaż przepis wołał o takie z kawałkami orzechów)
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
0,5 łyżeczki soli (pominęłam, bo miałam solone masło)
Wykonanie:
Natłuścić foremkę o wymiarach 22 x 22 cm i wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową (ja wyłożyłam folią przezroczystą i odpuściłam sobie smarowanie). Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
Rozłożyć płatki, migdały na blasze do pieczenia, umieścić w piekarniku na 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać kokos i sezam i opiekać przez kolejne 2 minuty.
W międzyczasie połączyć w garnku miód, masło orzechowe, wanilię i sól, umieścić na średnim ogniu i ogrzewać aż wszystkie składniki się połączą.
Kiedy mikstura z płatków jest gotowa przełożyć ją natychmiast do mieszaniny w garnku, dodać suszone owoce i wymieszać do połączenia składników.
Przełożyć masę do foremki, rozgnieść dokładnie i dobrze docisnąć (w przeciwnym razie może się kruszyć). Ostudzić i pokroić na kawałki. Przechowywać w pudełku do tygodnia (ja zwinęłam w folię i włożyłam do lodówki).
Moje uwagi:
Batoniki są pyszne, nie za słodkie (a ja bardzo mało słodzę, wiec można zwiększyć ilość miodu), nie miałam płatków migdałowych, więc pokroiłam zwykłe migdały ze skórką, myślę, że to dobry pomysł, bo przyjemnie chrupią, moim zdaniem kluczowe są tutaj jakieś kwaskowate owoce, żeby nie było mdłe. Następnym razem dodam może płatki kukurydziane, myślę że będą pasować, podobnie jak suszone morele i kandyzowany imbir, oczywiście nie wszystko na raz
. Aha, ja zrobiłam z połowy porcji, w keksówce 12 x 22 cm, to był błąd, wielki błąd
. Polecam.
Zdjęcie jak oddadzą słońce
.

Składniki:
2 szklanki płatków owsianych (u mnie mieszanka płatków, dmuchanej pszenicy i dmuchanego prosa w równych proporcjach)
0,75 szklanki płatków migdałowych
0,5 szklanki niesłodzonego suszonego kokosu (ja dałam płatki)
0,25 szklanki sezamu
2 szklanki siekanych suszonych owoców (u mnie żurawina, wiśnie i rodzynki w równych proporcjach, nie siekałam)
0,5 szklanki miodu (u mnie gryczany)
1 szklanka niesolonego masła orzechowego (ja dałam gładkie chociaż przepis wołał o takie z kawałkami orzechów)
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
0,5 łyżeczki soli (pominęłam, bo miałam solone masło)
Wykonanie:
Natłuścić foremkę o wymiarach 22 x 22 cm i wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową (ja wyłożyłam folią przezroczystą i odpuściłam sobie smarowanie). Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
Rozłożyć płatki, migdały na blasze do pieczenia, umieścić w piekarniku na 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać kokos i sezam i opiekać przez kolejne 2 minuty.
W międzyczasie połączyć w garnku miód, masło orzechowe, wanilię i sól, umieścić na średnim ogniu i ogrzewać aż wszystkie składniki się połączą.
Kiedy mikstura z płatków jest gotowa przełożyć ją natychmiast do mieszaniny w garnku, dodać suszone owoce i wymieszać do połączenia składników.
Przełożyć masę do foremki, rozgnieść dokładnie i dobrze docisnąć (w przeciwnym razie może się kruszyć). Ostudzić i pokroić na kawałki. Przechowywać w pudełku do tygodnia (ja zwinęłam w folię i włożyłam do lodówki).
Moje uwagi:
Batoniki są pyszne, nie za słodkie (a ja bardzo mało słodzę, wiec można zwiększyć ilość miodu), nie miałam płatków migdałowych, więc pokroiłam zwykłe migdały ze skórką, myślę, że to dobry pomysł, bo przyjemnie chrupią, moim zdaniem kluczowe są tutaj jakieś kwaskowate owoce, żeby nie było mdłe. Następnym razem dodam może płatki kukurydziane, myślę że będą pasować, podobnie jak suszone morele i kandyzowany imbir, oczywiście nie wszystko na raz


Zdjęcie jak oddadzą słońce

Ostatnią edycję dokonał moderator: