Bawarski placek z winnym budyniem

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
autor Cipcipkurka GW

Przepis z Mojego Gotowania, październik 2005

Ciasto: 1,5 szkl. mąki, 0,5 kostki masła, 0,5 szklanki cukru (dałam mniej),
żółtko, 2 torebki cukru waniliowego. Zagnieść. Do lodówki na 30 minut.
Rozwałkować na cienki placek, wylepić formę (także boki).

Masa: 1 kg winnych jabłek obrać i pokroić w plasterki, skropić sokiem z
cytryny. 3/4 butelki białego wina zagotować ze szklanką cukru. W pozostałym
winie rozprowadzić dwa budynie waniliowe, wlać do gorącego wina z cukrem,
zagotować mieszając. Dodać jabłka, wymieszać. Wylać na ciasto, piec 1 godzinę
w 180 stopniach.

Wierzch przyozdobić ubitą kremówką (1 szklanka) z 1 łyżką cukru pudru.
Posypać cynamonem.

Zrobiłam z całej porcji ciasta i połowy masy--wyszła mi mała forma tartowa
(26 cm chyba). Na przyszły raz zrobię z całej porcji masy, ale w głębszej
blaszce. Kremówkę pominęłam.
Uwaga, masa po upieczeniu jest dość płynna, ale zastyga po ostudzeniu.

315097.jpg


reszta tutaj
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=7...9745302&v=2&s=0
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
jabłka :shock: :shock: :shock: już kocham to ciasto :mrgreen:
dodaje je w kolejke

P.S.
Marghe śliczny avatarek
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy