- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
autor Cipcipkurka GW
Przepis z Mojego Gotowania, październik 2005
Ciasto: 1,5 szkl. mąki, 0,5 kostki masła, 0,5 szklanki cukru (dałam mniej),
żółtko, 2 torebki cukru waniliowego. Zagnieść. Do lodówki na 30 minut.
Rozwałkować na cienki placek, wylepić formę (także boki).
Masa: 1 kg winnych jabłek obrać i pokroić w plasterki, skropić sokiem z
cytryny. 3/4 butelki białego wina zagotować ze szklanką cukru. W pozostałym
winie rozprowadzić dwa budynie waniliowe, wlać do gorącego wina z cukrem,
zagotować mieszając. Dodać jabłka, wymieszać. Wylać na ciasto, piec 1 godzinę
w 180 stopniach.
Wierzch przyozdobić ubitą kremówką (1 szklanka) z 1 łyżką cukru pudru.
Posypać cynamonem.
Zrobiłam z całej porcji ciasta i połowy masy--wyszła mi mała forma tartowa
(26 cm chyba). Na przyszły raz zrobię z całej porcji masy, ale w głębszej
blaszce. Kremówkę pominęłam.
Uwaga, masa po upieczeniu jest dość płynna, ale zastyga po ostudzeniu.
reszta tutaj
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=7...9745302&v=2&s=0
Przepis z Mojego Gotowania, październik 2005
Ciasto: 1,5 szkl. mąki, 0,5 kostki masła, 0,5 szklanki cukru (dałam mniej),
żółtko, 2 torebki cukru waniliowego. Zagnieść. Do lodówki na 30 minut.
Rozwałkować na cienki placek, wylepić formę (także boki).
Masa: 1 kg winnych jabłek obrać i pokroić w plasterki, skropić sokiem z
cytryny. 3/4 butelki białego wina zagotować ze szklanką cukru. W pozostałym
winie rozprowadzić dwa budynie waniliowe, wlać do gorącego wina z cukrem,
zagotować mieszając. Dodać jabłka, wymieszać. Wylać na ciasto, piec 1 godzinę
w 180 stopniach.
Wierzch przyozdobić ubitą kremówką (1 szklanka) z 1 łyżką cukru pudru.
Posypać cynamonem.
Zrobiłam z całej porcji ciasta i połowy masy--wyszła mi mała forma tartowa
(26 cm chyba). Na przyszły raz zrobię z całej porcji masy, ale w głębszej
blaszce. Kremówkę pominęłam.
Uwaga, masa po upieczeniu jest dość płynna, ale zastyga po ostudzeniu.

reszta tutaj
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=7...9745302&v=2&s=0