Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Bawarskie knedle*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Marga" data-source="post: 8238" data-attributes="member: 45"><p>Knedle z bulki (Semmelknödel)</p><p></p><p>Skladniki dla 10 –12 knedli:</p><p></p><p>10 czerstwych bulek</p><p>2 wieksze/ 3 mniejsze jajka</p><p>250 ml mleka</p><p>1/2 peczku natki pietruszki</p><p>1/2 peczeku szczypiorku</p><p>sol </p><p></p><p>Czerstwe bulki pokroic w cienkie plasterki (sposob bawarski) lub kostke (sposob austryjacki). </p><p>Pokrojone bulki wsypac do duzej miski. Zalac mlekiem. Przykryc pokrywka i odstawic na 2 – 3 godzin. W miedzyczasie nalezaloby zajac sie swninka (ta z chrupiaca skorka). Przepis podam w nastepnym odcinku sagi bawarskiej.</p><p></p><p>Po dwoch godzinach ...</p><p></p><p>Posiekac natke i szczypiorek. Przystawic wode w duzym garze .</p><p>Z jednego wiekszego/dwoch mniejszych bialek ubic piane. Do masy mlekowo – bulczanej dodac ziola i zoltka. Wszystko dokladnie wymieszac. Na koniec posolic i dodac piane, tym razem delikatnie mieszajac.</p><p>Formowac knedle (kule). Co jakis czas moczyc rece w wczesniej przygotowanym naczyniu z woda (miska, maly garnuszek itp). </p><p>Nastepnie wrzucic knedle do wrzacej, osolonej wody. Zmniejszyc gaz i gotowac pod przykryciem na slabym ogniu okolo 20 minut. Gdy wyplyna i napecznieja, wyjac lyzka cedzakowa.</p><p>Podawac jako dodatek do miesa pieczonego. W Bawarii jada sie tez tego typu knedle z sosem grzybowym. </p><p></p><p></p><p>Link do zdjec: <a href="http://sys21.de/album_personal.php?user_id=45" target="_blank">http://sys21.de/album_personal.php?user_id=45</a></p><p></p><p></p><p>Cdn za dni kilka w dziale miesnym</p><p></p><p>Smacznego zyczy Wam </p><p></p><p>Marga</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Marga, post: 8238, member: 45"] Knedle z bulki (Semmelknödel) Skladniki dla 10 –12 knedli: 10 czerstwych bulek 2 wieksze/ 3 mniejsze jajka 250 ml mleka 1/2 peczku natki pietruszki 1/2 peczeku szczypiorku sol Czerstwe bulki pokroic w cienkie plasterki (sposob bawarski) lub kostke (sposob austryjacki). Pokrojone bulki wsypac do duzej miski. Zalac mlekiem. Przykryc pokrywka i odstawic na 2 – 3 godzin. W miedzyczasie nalezaloby zajac sie swninka (ta z chrupiaca skorka). Przepis podam w nastepnym odcinku sagi bawarskiej. Po dwoch godzinach ... Posiekac natke i szczypiorek. Przystawic wode w duzym garze . Z jednego wiekszego/dwoch mniejszych bialek ubic piane. Do masy mlekowo – bulczanej dodac ziola i zoltka. Wszystko dokladnie wymieszac. Na koniec posolic i dodac piane, tym razem delikatnie mieszajac. Formowac knedle (kule). Co jakis czas moczyc rece w wczesniej przygotowanym naczyniu z woda (miska, maly garnuszek itp). Nastepnie wrzucic knedle do wrzacej, osolonej wody. Zmniejszyc gaz i gotowac pod przykryciem na slabym ogniu okolo 20 minut. Gdy wyplyna i napecznieja, wyjac lyzka cedzakowa. Podawac jako dodatek do miesa pieczonego. W Bawarii jada sie tez tego typu knedle z sosem grzybowym. Link do zdjec: [URL="http://sys21.de/album_personal.php?user_id=45"]http://sys21.de/album_personal.php?user_id=45[/URL] Cdn za dni kilka w dziale miesnym Smacznego zyczy Wam Marga [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Bawarskie knedle*
Top
Bottom