Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Bażant w pomarańczach
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1505404" data-attributes="member: 140"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Bażant w pomarańczach</strong></span></p><p></p><p>[ATTACH=full]87531[/ATTACH]</p><p></p><p>1 bażant</p><p>1 łyżeczka soli i 1 łyżeczka pieprzu</p><p>6 ziarenek jałowca</p><p>kilka plastrów słoniny</p><p>205 ml soku pomarańczowego</p><p>olej do smażenia</p><p>1 łyżeczka mąki ziemniaczanej</p><p>125 ml wytrawnego białego wina</p><p>kostka bulionowa</p><p>250 ml kwaśnej śmietany</p><p>150 g suszonych fig</p><p>50 g orzechów </p><p>szczypta pieprzu cayenna</p><p>kilka plasterków pomarańczy</p><p></p><p>1. Bażanta oprószamy solą i pieprzem z zewnątrz i wewnątrz, oraz roztartymi ziarnami jałowca wewnątrz. Zostawiamy na kilka godzin.</p><p>2. W garnku rozpuszczamy tłuszcz na którym ze wszystkich stron obsmażamy ptaka. </p><p>3. Bażanta przekładamy do żaroodpornego naczynia. Obkładamy do bogato plasterkami słoniny albo boczku. Mieszamy sok pomarańczowy z winem i kostką rosołową. Płynem zalewamy bażanta. Przykrywamy pokrywką albo folią aluminiową i dusimy dobre 2 godziny w temp 200 stopni, polewając sosem co 30 minut. Po 2 godzinach dokładamy pokrywkę, odkładamy także słoninkę na bok, Dodajemy kilka plastrów pomarańczy i podwyższamy temp do 230 stopni i przez następne 30 minut staramy się zarumienić bażanta.</p><p>4. Po upieczeniu wyjmujemy pieczyste a do powstałego sosu dodajemy pokrojone w większe kawałki figi, mąkę ziemniaczaną ,śmietanę Doprawiamy do smaku pieprzem cayenna. Pod koniec dodajemy orzechy włoskie.</p><p></p><p>Ps Bażanty złośliwie potrafią być twarde więc te 2 godziny mogą być za mało. ( twarde mięso bażanta ma posmak metalu).</p><p>Ps 2 Musimy cały czas pamiętać by podlewać mięso, inaczej będzie suche.</p><p>Ps 3 Uwaga ogólna. Jest bardzo trudno za pierwszym razem dobrze przygotować tą potrawę, chyba że się ma pisklę bażanta.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1505404, member: 140"] [SIZE=14][B]Bażant w pomarańczach[/B][/SIZE] [ATTACH=full]87531[/ATTACH] 1 bażant 1 łyżeczka soli i 1 łyżeczka pieprzu 6 ziarenek jałowca kilka plastrów słoniny 205 ml soku pomarańczowego olej do smażenia 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 125 ml wytrawnego białego wina kostka bulionowa 250 ml kwaśnej śmietany 150 g suszonych fig 50 g orzechów szczypta pieprzu cayenna kilka plasterków pomarańczy 1. Bażanta oprószamy solą i pieprzem z zewnątrz i wewnątrz, oraz roztartymi ziarnami jałowca wewnątrz. Zostawiamy na kilka godzin. 2. W garnku rozpuszczamy tłuszcz na którym ze wszystkich stron obsmażamy ptaka. 3. Bażanta przekładamy do żaroodpornego naczynia. Obkładamy do bogato plasterkami słoniny albo boczku. Mieszamy sok pomarańczowy z winem i kostką rosołową. Płynem zalewamy bażanta. Przykrywamy pokrywką albo folią aluminiową i dusimy dobre 2 godziny w temp 200 stopni, polewając sosem co 30 minut. Po 2 godzinach dokładamy pokrywkę, odkładamy także słoninkę na bok, Dodajemy kilka plastrów pomarańczy i podwyższamy temp do 230 stopni i przez następne 30 minut staramy się zarumienić bażanta. 4. Po upieczeniu wyjmujemy pieczyste a do powstałego sosu dodajemy pokrojone w większe kawałki figi, mąkę ziemniaczaną ,śmietanę Doprawiamy do smaku pieprzem cayenna. Pod koniec dodajemy orzechy włoskie. Ps Bażanty złośliwie potrafią być twarde więc te 2 godziny mogą być za mało. ( twarde mięso bażanta ma posmak metalu). Ps 2 Musimy cały czas pamiętać by podlewać mięso, inaczej będzie suche. Ps 3 Uwaga ogólna. Jest bardzo trudno za pierwszym razem dobrze przygotować tą potrawę, chyba że się ma pisklę bażanta. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Bażant w pomarańczach
Top
Bottom