- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
Moja ulubiona. Nieskromnie mówiac bardzo smaczna
70 dkg ziemniaków
Bazylia - 3 - 4 peczki (doniczki)
3/4 opakowanie serka kanapkowego (np. Twój smak / Philadelphia)
1 cebula
sok z 1 cytryny
pieprz
pomidory - moga, ale nie muszą, być koktajlowe
rosół, wywar.... co kto lubi . Litr powinien wystarczyć
łyżka masła
sól
Pomidory zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w sporą kostkę , odkładamy, niech sobie czekają (koktajlowych radze nie obierać -straszna babranina )
Zrywamy wszystkie listki bazylii i myjemy.
Cebulę kroimy drobno, podsmażamy na maśle.
Ziemnieki kroimy w kostke, wrzucamy na lekko zrumienioną cebulke, smażymy 2 minutki (uwaga, zeby nie przypalić - można podlac odrobiną wody).
Wlewamy wywar.
Wrzucamy listki bazylii (kilka można odłożyć do dekoracji)
Gotujemy 20 minut. Miksujemy całość z dodatkiem serka, sokiem z cytryny i przyprawami. Dekorujemy bazylią i podajemy z pomidorkami. .
70 dkg ziemniaków
Bazylia - 3 - 4 peczki (doniczki)
3/4 opakowanie serka kanapkowego (np. Twój smak / Philadelphia)
1 cebula
sok z 1 cytryny
pieprz
pomidory - moga, ale nie muszą, być koktajlowe
rosół, wywar.... co kto lubi . Litr powinien wystarczyć
łyżka masła
sól
Pomidory zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w sporą kostkę , odkładamy, niech sobie czekają (koktajlowych radze nie obierać -straszna babranina )
Zrywamy wszystkie listki bazylii i myjemy.
Cebulę kroimy drobno, podsmażamy na maśle.
Ziemnieki kroimy w kostke, wrzucamy na lekko zrumienioną cebulke, smażymy 2 minutki (uwaga, zeby nie przypalić - można podlac odrobiną wody).
Wlewamy wywar.
Wrzucamy listki bazylii (kilka można odłożyć do dekoracji)
Gotujemy 20 minut. Miksujemy całość z dodatkiem serka, sokiem z cytryny i przyprawami. Dekorujemy bazylią i podajemy z pomidorkami. .

Ostatnią edycję dokonał moderator: