Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Befsztyki z polędwicy wołowej z pieczarkami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 935965" data-attributes="member: 10341"><p>Dzisiaj w supermarkecie kupiłam paczkowane po dwie sztuki befsztyki z polędwicy. Dla mnie aż za dużo, więc jeden zrobiłam na obiad, a nad drugim pomyślę, bo na jutro zaplanowałam co innego. Ale wracając do przepisu. Pochodzi on z książki Macieja Halbańskiego &quot;Potrawy z różnych stron świata&quot;. Podam proporcje dla 4 osób. </p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>60 dkg polędwicy wołowej</p><p>4 kromki bułki pszennej</p><p>8 dkg masła</p><p>2 łyżki oliwy</p><p>20 dkg pieczarek</p><p>pół szklanki wytrawnego czerwonego wina (brałam półwytrawne)</p><p>sól, pieprz</p><p></p><p>Wymytą i oczyszczoną z błon polędwicę pokroić na plastry grubości 2 cm i grubo posypać mielonym pieprzem. Umyte, obrane ze skórki i pokrojone pieczarki dusimy w połowie masła, dodajemy wino i sól, po czym zostawiamy na bardzo małym ogniu. Kromki bułki smażymy na pozostałym maśle na grzanki i trzymamy w cieple. Na patelni rozgrzewamy silnie oliwę i smażymy befsztyki po 3 minuty z każdej strony, soląc dopiero po przewróceniu. Podajemy na grzankach, obłożone pieczarkami i polane sosem, z frytkami pokrojonymi w słomkę. </p><p>Nie miałam frytek, więc zrobiłam do tego dania jedną porcję <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=30249" target="_blank">ziemniaków Anny</a>. Pasowały doskonale.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 935965, member: 10341"] Dzisiaj w supermarkecie kupiłam paczkowane po dwie sztuki befsztyki z polędwicy. Dla mnie aż za dużo, więc jeden zrobiłam na obiad, a nad drugim pomyślę, bo na jutro zaplanowałam co innego. Ale wracając do przepisu. Pochodzi on z książki Macieja Halbańskiego "Potrawy z różnych stron świata". Podam proporcje dla 4 osób. [B]Składniki [/B]60 dkg polędwicy wołowej 4 kromki bułki pszennej 8 dkg masła 2 łyżki oliwy 20 dkg pieczarek pół szklanki wytrawnego czerwonego wina (brałam półwytrawne) sól, pieprz Wymytą i oczyszczoną z błon polędwicę pokroić na plastry grubości 2 cm i grubo posypać mielonym pieprzem. Umyte, obrane ze skórki i pokrojone pieczarki dusimy w połowie masła, dodajemy wino i sól, po czym zostawiamy na bardzo małym ogniu. Kromki bułki smażymy na pozostałym maśle na grzanki i trzymamy w cieple. Na patelni rozgrzewamy silnie oliwę i smażymy befsztyki po 3 minuty z każdej strony, soląc dopiero po przewróceniu. Podajemy na grzankach, obłożone pieczarkami i polane sosem, z frytkami pokrojonymi w słomkę. Nie miałam frytek, więc zrobiłam do tego dania jedną porcję [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=30249"]ziemniaków Anny[/URL]. Pasowały doskonale. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Befsztyki z polędwicy wołowej z pieczarkami
Top
Bottom