Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Belgijska zupa z brukselki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 767143" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px">Miesięcznik &quot;Ty i Ja&quot; lata 70. Opracowanie kulinarne Maria Lemnis i Henryk Vitry.</span></p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p>0,5 kg brukselki</p><p>0,5 l bulionu (z kostki)</p><p>2 żółtka</p><p>0,5 szklanki śmietany (22%)</p><p>3 kromki bułki paryskiej</p><p>szczypta gałki muszkatołowej</p><p>sól, pieprz</p><p>masło do grzanek</p><p></p><p>Po usunięciu zepsutych zwiędłych i pożółkłych liści, brukselkę dokładnie myjemy i zalewamy w rondlu wrzątkiem tak, żeby ją przykrył na dwa palce. Gotujemy brukselkę 20 minut. Ugotowane różyczki osączamy na sitku ( wywar zachowujemy), a następnie, gdy nieco przestygną, rozdrabniamy w malakserze. Puree z brukselki zalewamy 0,5 l bulionu i 0,5 l wywaru z brukselki. Krótko zagotowujemy i zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy wreszcie surowe żółtka dokładnie wymieszane ze śmietaną. Zupę silnie podgrzewamy, lecz nie gotujemy więcej. Z kromek bułki paryskiej smażymy na rumiano na maśle malutkie grzanki. Podając do stołu posypujemy zupę ciepłymi grzaneczkami.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 767143, member: 10341"] [SIZE=10]Miesięcznik "Ty i Ja" lata 70. Opracowanie kulinarne Maria Lemnis i Henryk Vitry.[/SIZE] [B]Składniki[/B] 0,5 kg brukselki 0,5 l bulionu (z kostki) 2 żółtka 0,5 szklanki śmietany (22%) 3 kromki bułki paryskiej szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz masło do grzanek Po usunięciu zepsutych zwiędłych i pożółkłych liści, brukselkę dokładnie myjemy i zalewamy w rondlu wrzątkiem tak, żeby ją przykrył na dwa palce. Gotujemy brukselkę 20 minut. Ugotowane różyczki osączamy na sitku ( wywar zachowujemy), a następnie, gdy nieco przestygną, rozdrabniamy w malakserze. Puree z brukselki zalewamy 0,5 l bulionu i 0,5 l wywaru z brukselki. Krótko zagotowujemy i zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy wreszcie surowe żółtka dokładnie wymieszane ze śmietaną. Zupę silnie podgrzewamy, lecz nie gotujemy więcej. Z kromek bułki paryskiej smażymy na rumiano na maśle malutkie grzanki. Podając do stołu posypujemy zupę ciepłymi grzaneczkami. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Belgijska zupa z brukselki
Top
Bottom