Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Belgijski omlet z pieczarkami*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 859177" data-attributes="member: 10341"><p>Prawie wszystkie przepisy, które zamieszczam z miesięcznika Ty i Ja, pochodzą z innych krajów, ponieważ w tych dość odległych czasach pan Vitry usiłował zapoznać nas z innymi, niedostępnymi wtedy przepisami. Umieszczał je zazwyczaj na łamach &quot;Wycieczek do kuchni innych narodów&quot;, a my korzystaliśmy z tych mało nam znanych dań. </p><p>Dzisiejszy belgijski omlet jest lekkim, smacznym i łatwym do przyrządzenia daniem, które możemy podać na przykład na obiad. Proporcje obliczone są dla 4 osób.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>30 dkg pieczarek (niezbyt dużych)</p><p>4 dkg masła, </p><p>sól, pieprz</p><p>szczypta sproszkowanej słodkiej papryki</p><p>łyżeczka najdrobniej posiekanej natki pietruszki</p><p>5 jajek (osobno żółtka i białka)</p><p>5 łyżek mąki</p><p>3 łyżki wody mineralnej ( ja biorę gazowaną)</p><p>masło do smażenia</p><p>posiekana natka pietruszki do posypania</p><p></p><p>Pieczarki, po dokładnym umyciu i przycięciu korzonków, kroimy na cieniutkie plasterki, które dusimy w 4 dkg masła przez 10 minut. Uduszone pieczarki solimy do smaku, dodajemy po szczypcie zmielonego pieprzu i papryki, a na końcu łyżeczkę natki pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. </p><p>Gdy pieczarki dobrze ostygną, przygotowujemy nieco odbiegające od klasycznego przepisu ciasto omletowe. W garnuszku rozkłócamy na jednolitą emulsję 5 surowych żółtek, 5 łyżek mąki i 3 łyżki wody mineralnej, która sprawi, że omlety będą bardziej lekkie i pulchne. 5 białek ubijamy na pianę. Do zmieszanych z mąką żółtek dodajemy pieczarki wraz z tłuszczem, na którym się smażyły oraz pianę. Po delikatnym wymieszaniu smażymy z uzyskanego ciasta na tzw. patelni naleśnikowej 4 omlety. </p><p>Usmażone omlety układamy, nie zwijając ich, jeden na drugim, posypujemy drobno posiekana nacią pietruszki i natychmiast podajemy do stołu. Jeśli to ma być danie obiadowe, podamy pikantnie przyprawioną sałatę i ziemniaki z wody lub puree.</p><p></p><p><strong></strong></p><p><strong></strong></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 859177, member: 10341"] Prawie wszystkie przepisy, które zamieszczam z miesięcznika Ty i Ja, pochodzą z innych krajów, ponieważ w tych dość odległych czasach pan Vitry usiłował zapoznać nas z innymi, niedostępnymi wtedy przepisami. Umieszczał je zazwyczaj na łamach "Wycieczek do kuchni innych narodów", a my korzystaliśmy z tych mało nam znanych dań. Dzisiejszy belgijski omlet jest lekkim, smacznym i łatwym do przyrządzenia daniem, które możemy podać na przykład na obiad. Proporcje obliczone są dla 4 osób. [B]Składniki [/B]30 dkg pieczarek (niezbyt dużych) 4 dkg masła, sól, pieprz szczypta sproszkowanej słodkiej papryki łyżeczka najdrobniej posiekanej natki pietruszki 5 jajek (osobno żółtka i białka) 5 łyżek mąki 3 łyżki wody mineralnej ( ja biorę gazowaną) masło do smażenia posiekana natka pietruszki do posypania Pieczarki, po dokładnym umyciu i przycięciu korzonków, kroimy na cieniutkie plasterki, które dusimy w 4 dkg masła przez 10 minut. Uduszone pieczarki solimy do smaku, dodajemy po szczypcie zmielonego pieprzu i papryki, a na końcu łyżeczkę natki pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy pieczarki dobrze ostygną, przygotowujemy nieco odbiegające od klasycznego przepisu ciasto omletowe. W garnuszku rozkłócamy na jednolitą emulsję 5 surowych żółtek, 5 łyżek mąki i 3 łyżki wody mineralnej, która sprawi, że omlety będą bardziej lekkie i pulchne. 5 białek ubijamy na pianę. Do zmieszanych z mąką żółtek dodajemy pieczarki wraz z tłuszczem, na którym się smażyły oraz pianę. Po delikatnym wymieszaniu smażymy z uzyskanego ciasta na tzw. patelni naleśnikowej 4 omlety. Usmażone omlety układamy, nie zwijając ich, jeden na drugim, posypujemy drobno posiekana nacią pietruszki i natychmiast podajemy do stołu. Jeśli to ma być danie obiadowe, podamy pikantnie przyprawioną sałatę i ziemniaki z wody lub puree. [B] [/B] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Belgijski omlet z pieczarkami*
Top
Bottom