Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Beliaszi*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 944124" data-attributes="member: 4258"><p><strong>Składniki:</strong></p><p></p><p><em><strong>Ciasto:</strong></em></p><p></p><p>&#8226; 25-30 g. drożdży świeżych (lub ok. 6 g drożdży instant),</p><p>&#8226; 1 szklanka (250ml) ciepłego mleka lub mleka wymieszanego z wodą,</p><p>&#8226; 1 łyżeczka soli, </p><p>&#8226; 1 łyżka cukru,</p><p>&#8226; 500g, mąki</p><p>&#8226; 2 łyżki oleju</p><p>&#8226; olej do smażenia</p><p></p><p><em><strong>Farsz: </strong></em></p><p>&#8226; ok. 500 g mięsa mielonego (najlepiej baranina z wołowiną, ale może być i inne byle z tłuszczem),</p><p>&#8226; cebula,</p><p>&#8226; sól i pieprz do smaku</p><p></p><p></p><p>Podgrzać mleko, dodać cukier i drożdże. Odstawić na kilka minut, żeby drożdże &#8222;ruszyły&#8221;. Dodać do mąki wymieszanej z solą. Zagniatamy miękkie ciasto . W razie potrzeby, dolać trochę wody. </p><p>Ciasto umieścić w misce wysmarowanej olejem i dobrze przykryć. Odstawić do wyrastania. Podrośnięte ciasto odgazować (uderzyć dłonią , aby opadło) i ponownie przykryć i dać mu podrosnąć. Powtórzyć jeszcze raz odgazowanie i wyrastanie ciasta. Teraz już możemy przystąpić do formowania beliaszi. </p><p>Z ciasta odrywamy równe porcje wielkości trochę większej niż orzech włoski, i robimy równe kulki. Teraz kulki ciasta rozgniatamy dłonią lub lekko wałkujemy ( nie bardzo cienko). Na każdym placuszku układamy kulkę farszu. </p><p>[ATTACH=full]49449[/ATTACH]</p><p></p><p>Brzegi placuszka podnosimy do góry i ściągamy do środka, zostawiając jednak dziurkę. Przygniatamy dłonią, aby były bardziej płaskie. </p><p></p><p>[ATTACH=full]49450[/ATTACH] [ATTACH=full]49463[/ATTACH] [ATTACH=full]49451[/ATTACH]</p><p></p><p>W głębszej patelni rozgrzewamy olej (ok. 1,5-2 cm) i smażymy beliaszi, wkładając na tłuszcz stroną z dziurką i widocznym farszem. Jak nam się już dobrze zezłocą, obracamy na drugą stronę i dosmażmy.</p><p></p><p>[ATTACH=full]49452[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 944124, member: 4258"] [B]Składniki:[/B] [I][B]Ciasto:[/B][/I] • 25-30 g. drożdży świeżych (lub ok. 6 g drożdży instant), • 1 szklanka (250ml) ciepłego mleka lub mleka wymieszanego z wodą, • 1 łyżeczka soli, • 1 łyżka cukru, • 500g, mąki • 2 łyżki oleju • olej do smażenia [I][B]Farsz: [/B][/I] • ok. 500 g mięsa mielonego (najlepiej baranina z wołowiną, ale może być i inne byle z tłuszczem), • cebula, • sól i pieprz do smaku Podgrzać mleko, dodać cukier i drożdże. Odstawić na kilka minut, żeby drożdże „ruszyły”. Dodać do mąki wymieszanej z solą. Zagniatamy miękkie ciasto . W razie potrzeby, dolać trochę wody. Ciasto umieścić w misce wysmarowanej olejem i dobrze przykryć. Odstawić do wyrastania. Podrośnięte ciasto odgazować (uderzyć dłonią , aby opadło) i ponownie przykryć i dać mu podrosnąć. Powtórzyć jeszcze raz odgazowanie i wyrastanie ciasta. Teraz już możemy przystąpić do formowania beliaszi. Z ciasta odrywamy równe porcje wielkości trochę większej niż orzech włoski, i robimy równe kulki. Teraz kulki ciasta rozgniatamy dłonią lub lekko wałkujemy ( nie bardzo cienko). Na każdym placuszku układamy kulkę farszu. [ATTACH=full]49449[/ATTACH] Brzegi placuszka podnosimy do góry i ściągamy do środka, zostawiając jednak dziurkę. Przygniatamy dłonią, aby były bardziej płaskie. [ATTACH=full]49450[/ATTACH] [ATTACH=full]49463[/ATTACH] [ATTACH=full]49451[/ATTACH] W głębszej patelni rozgrzewamy olej (ok. 1,5-2 cm) i smażymy beliaszi, wkładając na tłuszcz stroną z dziurką i widocznym farszem. Jak nam się już dobrze zezłocą, obracamy na drugą stronę i dosmażmy. [ATTACH=full]49452[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Beliaszi*
Top
Bottom