Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Berliner Brot - Berliński chlebek
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 959599" data-attributes="member: 2721"><p>Typowy świąteczny wypiek <a href="http://www.chefkoch.de/rezepte/660441167839335/Berliner-Brot.html" target="_blank">niemiecki,</a> podobny w smaku do piernika, pełen orzechów i migdałów. </p><p></p><p>[ATTACH=full]51217[/ATTACH]</p><p></p><p>4 jajka</p><p>150 g cukru</p><p>4 łyżeczki ciemnego kakao</p><p>1 łyżeczka cynamonu</p><p>50 g orzechów laskowych</p><p>50 g migdałów</p><p>50 g rodzynek</p><p>2 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p>2 łyżki śmietany</p><p>1 łyżka oleju</p><p>ok. 500 g mąki</p><p></p><p></p><p>Orzechy i migdały posiekać ( zrobiłam to tłuczkiem do mięsa)</p><p>Jajka utrzeć z cukrem, dodać kakao, cynamon, orzechy, migdały, rodzynki, śmietanę, olej i proszek do pieczenia.</p><p>Wymieszać.</p><p>Dodać mąkę i zagnieść ciasto. Wyrabiać chwilę, aż przestanie się kleić do dłoni.</p><p>Ciasto rozłożyć równą warstwą w prostokątnej formie do pieczenia. ( 25 x 19 cm)</p><p>Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez 40 min. ( do suchego patyczka).</p><p>Ciepłe ciasto polukrować.</p><p>Podawać pokrojony w prostokąty.</p><p>Przechowywać pod przykrycierm lub w folii, by nie obsychał.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 959599, member: 2721"] Typowy świąteczny wypiek [URL="http://www.chefkoch.de/rezepte/660441167839335/Berliner-Brot.html"]niemiecki,[/URL] podobny w smaku do piernika, pełen orzechów i migdałów. [ATTACH=full]51217[/ATTACH] 4 jajka 150 g cukru 4 łyżeczki ciemnego kakao 1 łyżeczka cynamonu 50 g orzechów laskowych 50 g migdałów 50 g rodzynek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 1 łyżka oleju ok. 500 g mąki Orzechy i migdały posiekać ( zrobiłam to tłuczkiem do mięsa) Jajka utrzeć z cukrem, dodać kakao, cynamon, orzechy, migdały, rodzynki, śmietanę, olej i proszek do pieczenia. Wymieszać. Dodać mąkę i zagnieść ciasto. Wyrabiać chwilę, aż przestanie się kleić do dłoni. Ciasto rozłożyć równą warstwą w prostokątnej formie do pieczenia. ( 25 x 19 cm) Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez 40 min. ( do suchego patyczka). Ciepłe ciasto polukrować. Podawać pokrojony w prostokąty. Przechowywać pod przykrycierm lub w folii, by nie obsychał. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Berliner Brot - Berliński chlebek
Top
Bottom