Beza:
- 3-4 białka
- 150-200g cukru (50-60g na białko)
Owoce (pomarańcze, truskawki, maliny, banany, brzoskwinie itp. wedle uznania)
100g czekolady dobrej jakości
200g śmietany kremówki (30%)
Przygotowanie bezy:
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać cukier partiami i nadal miksować aż do uzyskania gęstej lśniącej masy bez grudek cukru.
Masę wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia – nie rozsmarowywać na płasko, efektowniej jest zostawić nierówne górki.
Bezę suszyć w piekarniku nastawionym na ok.100 stopni C przez 1-1,5 godziny (jeśli piekarnik ma wyższą minimalna temperaturę można uchylić drzwiczki).
Kiedy beza wystygnie śmietanę ubić z dodatkiem cukru, a czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (można dodać łyżeczkę masła i/lub ze 2 łyżeczki ubitej uprzednio śmietany).
Rozsypać większość owoców na bezie, nałożyć śmietanę i polać czekoladą. Dodać resztę owoców na wierzch.
- 3-4 białka
- 150-200g cukru (50-60g na białko)
Owoce (pomarańcze, truskawki, maliny, banany, brzoskwinie itp. wedle uznania)
100g czekolady dobrej jakości
200g śmietany kremówki (30%)
Przygotowanie bezy:
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać cukier partiami i nadal miksować aż do uzyskania gęstej lśniącej masy bez grudek cukru.
Masę wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia – nie rozsmarowywać na płasko, efektowniej jest zostawić nierówne górki.
Bezę suszyć w piekarniku nastawionym na ok.100 stopni C przez 1-1,5 godziny (jeśli piekarnik ma wyższą minimalna temperaturę można uchylić drzwiczki).
Kiedy beza wystygnie śmietanę ubić z dodatkiem cukru, a czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (można dodać łyżeczkę masła i/lub ze 2 łyżeczki ubitej uprzednio śmietany).
Rozsypać większość owoców na bezie, nałożyć śmietanę i polać czekoladą. Dodać resztę owoców na wierzch.
