Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Bezowe marzenie
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Kasiekes" data-source="post: 1495565" data-attributes="member: 32061"><p>Beza:</p><p>- 3-4 białka</p><p>- 150-200g cukru (50-60g na białko)</p><p>Owoce (pomarańcze, truskawki, maliny, banany, brzoskwinie itp. wedle uznania)</p><p>100g czekolady dobrej jakości</p><p>200g śmietany kremówki (30%)</p><p></p><p>Przygotowanie bezy:</p><p>Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać cukier partiami i nadal miksować aż do uzyskania gęstej lśniącej masy bez grudek cukru.</p><p>Masę wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia – nie rozsmarowywać na płasko, efektowniej jest zostawić nierówne górki.</p><p>Bezę suszyć w piekarniku nastawionym na ok.100 stopni C przez 1-1,5 godziny (jeśli piekarnik ma wyższą minimalna temperaturę można uchylić drzwiczki).</p><p></p><p>Kiedy beza wystygnie śmietanę ubić z dodatkiem cukru, a czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (można dodać łyżeczkę masła i/lub ze 2 łyżeczki ubitej uprzednio śmietany).</p><p>Rozsypać większość owoców na bezie, nałożyć śmietanę i polać czekoladą. Dodać resztę owoców na wierzch.</p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]87080[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Kasiekes, post: 1495565, member: 32061"] Beza: - 3-4 białka - 150-200g cukru (50-60g na białko) Owoce (pomarańcze, truskawki, maliny, banany, brzoskwinie itp. wedle uznania) 100g czekolady dobrej jakości 200g śmietany kremówki (30%) Przygotowanie bezy: Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać cukier partiami i nadal miksować aż do uzyskania gęstej lśniącej masy bez grudek cukru. Masę wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia – nie rozsmarowywać na płasko, efektowniej jest zostawić nierówne górki. Bezę suszyć w piekarniku nastawionym na ok.100 stopni C przez 1-1,5 godziny (jeśli piekarnik ma wyższą minimalna temperaturę można uchylić drzwiczki). Kiedy beza wystygnie śmietanę ubić z dodatkiem cukru, a czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (można dodać łyżeczkę masła i/lub ze 2 łyżeczki ubitej uprzednio śmietany). Rozsypać większość owoców na bezie, nałożyć śmietanę i polać czekoladą. Dodać resztę owoców na wierzch. [ATTACH=full]87080[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Bezowe marzenie
Top
Bottom