- Lut 17, 2008
- 309
- 0
- 0
Tak, to jest naprawdę przepis na domowy sos instant
Przepis nadaje się dla uczulonych na cokolwiek, pod warunkiem, że użyją właściwej mąki.
Przepis to "Instant Cheez-it" z 59 strony "The Ultimate Uncheese Cookbook" Jo Stepaniak. Porcja na 2 szklanki suchego sosu, czyli litr gotowego.
szklanka dowolnej mąki
szklanka płatków drożdżowych
sól
łyżeczka cebuli w proszku
łyżeczka papryki
pół łyżeczki granulowanego czosnku
pół łyżeczki gorczycy
Wymieszać składniki i przechowywać w suchym miejscu. Data ważności ponoć nieograniczona.
Aby zrobić szklankę sosu:
pół szklanki sosu instant wsypujemy do rondelka, powoli dodajemy szklankę wody lub mleka sojowego i mieszamy tak, żeby zlikwidować grudki. Zagotować i gotować przez chwilę, aż będzie "smooth, thick and bubbly"
(gładki, gęsty i pobąbelkowany). Z mojego doświadczenia wynika, że trwa to ok 30 sekund na pełnym ogniu i że spokojnie można go zalać wrzątkiem i też będzie jadalny.
Nie miałam gorczycy, więc po prostu przy rozpuszczaniu dodaję trochę musztardy.
Bardzo smaczny i ładnie się prezentuje

Przepis to "Instant Cheez-it" z 59 strony "The Ultimate Uncheese Cookbook" Jo Stepaniak. Porcja na 2 szklanki suchego sosu, czyli litr gotowego.
szklanka dowolnej mąki
szklanka płatków drożdżowych
sól
łyżeczka cebuli w proszku
łyżeczka papryki
pół łyżeczki granulowanego czosnku
pół łyżeczki gorczycy
Wymieszać składniki i przechowywać w suchym miejscu. Data ważności ponoć nieograniczona.
Aby zrobić szklankę sosu:
pół szklanki sosu instant wsypujemy do rondelka, powoli dodajemy szklankę wody lub mleka sojowego i mieszamy tak, żeby zlikwidować grudki. Zagotować i gotować przez chwilę, aż będzie "smooth, thick and bubbly"
Nie miałam gorczycy, więc po prostu przy rozpuszczaniu dodaję trochę musztardy.
Bardzo smaczny i ładnie się prezentuje

Ostatnią edycję dokonał moderator: