Bezy Orzechowe

Wrz 13, 2004
2,992
0
0
Bezy orzechowe

Przepis pochodzi z książki "Domowe wypieki"

93ba333f4ff0c299b4c1a1b89130bb54.jpg


Składniki:
- 3 białka
- pół łyżeczki cynamonu
- 20 dag zmielonych orzechów laskowych
- 20 dag miałkiego cukru
- 10 dag całych orzechów laskowych

Białka ubić na bardzo sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. 5-6 łyżek piany odłożyć.

Do pozostałej piany dodać cynamon i zmielone orzechy. na blaszke, wyłożoną papierem nakładać porcję białka z orzechai. Na wierzch za pomocą szprycy wyciskać bezę (bez dodatków). W środek lekko wcisnąć orzech laskowy. Nagrzać piekarink do 140-150 stopni i wstawić bezy na pół godziny. Bezy wyjete z piekarnika nie są zupełnie twarde.

Moje uwagi:
sa pyszne w smaku. za szybko dałam cukier puder i beza nie ubiła mi sie najlepiej, dlatego rozlały mi sie ciastka troche, ale w niczym to nie przeszkodziło
icon_smile.gif

nie miałam 20 dag orzechów, miałam ok.12 dag (nie mam wagi, moją wagą jest moje oko ;) ) więc dodałam łyżeczkę - łyżke mąki ziemniaczanej.

spróbuje kiedyć zrobić tak z włoskimi orzechami i z migdałami - pewnie wyjdą równie smaczne

d22e41b24d7c787caaaffe06d65de317.jpg
00d3f64de5cdb596baac1af08f050007.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

_Gonia_

Member
Mar 25, 2010
249
0
0
Chyba nie mam talentu do bez bo mi wyszły gumiaste. Po wyjęciu z pieikarnika były miekkie, ale na drugi dzień zostały miekkie i na dodatek gumiaste.