Biała kiełbasa duszona w piwie pszenicznym

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
13,201
7,916
113
Przepis pochodzi z programu "Jakubiak w sezonie". Polecam miłośnikom piwa i białej kiełbasy
icon_smile.gif


Składniki:

6 szt białej kiełbasy surowej
3 cebule - pokrojone w piórka
500 ml jasnego piwa pszenicznego
2 łyżki musztardy
2 łyżeczki majeranku
2 listki laurowe
6 ziaren jałowca
sól
pieprz
ew. kromka razowego chleba
ew. 1 łyżeczka cukru (zależnie od goryczki piwa)
1 płaska łyżka smalcu (ew. inny tłuszcz do smażenia)

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać smalec. Kiełbasę obsmażyć na smalcu z obu stron, dodać cebulę, doprawić solą i pieprzem, smażyć 3-5 min. Dolać piwo, dodać musztardę i przyprawy. Dusić 10-15min. I gotowe.
Można zostawić w tej postaci, ale Jukubiak radził, żeby po duszeniu pokroić kiełbasę w grube plastry i poddusić jeszcze w sosie, żeby lepiej przeszła smakiem sosu.
Sos można zagęścić pokruszoną kromką razowego chleba.

DSC00201.JPG

DSC00202.JPG
 

Załączniki

  • DSC00202.JPG
    DSC00202.JPG
    162.2 KB · Wyświetleń: 2
  • DSC00201.JPG
    DSC00201.JPG
    205.3 KB · Wyświetleń: 2
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy