- Sty 2, 2008
- 13,201
- 7,916
- 113
Przepis pochodzi z programu "Jakubiak w sezonie". Polecam miłośnikom piwa i białej kiełbasy
Składniki:
6 szt białej kiełbasy surowej
3 cebule - pokrojone w piórka
500 ml jasnego piwa pszenicznego
2 łyżki musztardy
2 łyżeczki majeranku
2 listki laurowe
6 ziaren jałowca
sól
pieprz
ew. kromka razowego chleba
ew. 1 łyżeczka cukru (zależnie od goryczki piwa)
1 płaska łyżka smalcu (ew. inny tłuszcz do smażenia)
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać smalec. Kiełbasę obsmażyć na smalcu z obu stron, dodać cebulę, doprawić solą i pieprzem, smażyć 3-5 min. Dolać piwo, dodać musztardę i przyprawy. Dusić 10-15min. I gotowe.
Można zostawić w tej postaci, ale Jukubiak radził, żeby po duszeniu pokroić kiełbasę w grube plastry i poddusić jeszcze w sosie, żeby lepiej przeszła smakiem sosu.
Sos można zagęścić pokruszoną kromką razowego chleba.


Składniki:
6 szt białej kiełbasy surowej
3 cebule - pokrojone w piórka
500 ml jasnego piwa pszenicznego
2 łyżki musztardy
2 łyżeczki majeranku
2 listki laurowe
6 ziaren jałowca
sól
pieprz
ew. kromka razowego chleba
ew. 1 łyżeczka cukru (zależnie od goryczki piwa)
1 płaska łyżka smalcu (ew. inny tłuszcz do smażenia)
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać smalec. Kiełbasę obsmażyć na smalcu z obu stron, dodać cebulę, doprawić solą i pieprzem, smażyć 3-5 min. Dolać piwo, dodać musztardę i przyprawy. Dusić 10-15min. I gotowe.
Można zostawić w tej postaci, ale Jukubiak radził, żeby po duszeniu pokroić kiełbasę w grube plastry i poddusić jeszcze w sosie, żeby lepiej przeszła smakiem sosu.
Sos można zagęścić pokruszoną kromką razowego chleba.

