- Paź 30, 2004
- 27,457
- 7
- 38
Potrzebujemy na 4-6 osoby tak mniej więcej:
8 białych kiełbas parzonych
6 niedużych cebul czerwonych pokrojonych na ósemki
6-8 gałązek świeżego lub mrożonego rozmarynu lub ok. 3/4 płaskiej łyżeczki rozmarynu suszonego
1-2 łyżki oliwy
Kiełbasę ułożyć w formie żaroodpornej (najlepiej w takiej, żeby można było podać danie od razu na stół). Rozłożyć na kiełbasie równomiernie cebulę (można ją trochę porozdzielać na mniejsze kawałki), pomiędzy powkładać gałązki rozmarynu lub posypać rozmarynem suszonym. Skropić wszystko oliwą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piec ok. 40 minut, czas pieczenia zależy od grubości kiełbasy i preferencji smakowych, należy zawsze sprawdzać czy za bardzo się nie przypieka, wtedy obniżyć temperaturę do 180 stopni i ewentualnie nakryć luźno kawałkiem folii aluminiowej.
8 białych kiełbas parzonych
6 niedużych cebul czerwonych pokrojonych na ósemki
6-8 gałązek świeżego lub mrożonego rozmarynu lub ok. 3/4 płaskiej łyżeczki rozmarynu suszonego
1-2 łyżki oliwy
Kiełbasę ułożyć w formie żaroodpornej (najlepiej w takiej, żeby można było podać danie od razu na stół). Rozłożyć na kiełbasie równomiernie cebulę (można ją trochę porozdzielać na mniejsze kawałki), pomiędzy powkładać gałązki rozmarynu lub posypać rozmarynem suszonym. Skropić wszystko oliwą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piec ok. 40 minut, czas pieczenia zależy od grubości kiełbasy i preferencji smakowych, należy zawsze sprawdzać czy za bardzo się nie przypieka, wtedy obniżyć temperaturę do 180 stopni i ewentualnie nakryć luźno kawałkiem folii aluminiowej.